La UAB participa en l’Any Internacional de la Taula Periòdica

La catedràtica del Departament de Química Pilar González Duarte obrirà l’acte inaugural de l’Any Internacional a Catalunya amb la conferència “150 anys d’un descobriment científic cabdal: la taula periòdica”, el proper dimarts 5 de febrer a l’Institut del Teatre de Barcelona.

54m501tmL’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (AITP 2019), amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys.

Per als impulsors de la iniciativa, “la taula periòdica dels elements químics és un dels assoliments científics més significatius i una eina única, que permet predir l’aparença i les propietats de la matèria a la Terra i a la resta de l’Univers. L’AITP 2019 també serà un reconeixement de la importància de la química en la promoció del desenvolupament sostenible i en la cerca de solucions a reptes mundials en els camps de l’energia, el medi ambient, l’educació, l’agricultura i la salut.”

La Societat Catalana de Química (SCQ) actua com a impulsora i també de paraigües de totes les activitats que s’organitzen durant aquest any envers aquesta celebració a Catalunya. La Universitat Autònoma de Barcelona hi participa en l’esdeveniment com a entitat coorganitzadora, i amb la participació específica de diferents professors i professores de la Universitat en diverses activitats.

L’acte inaugural de l’Any Internacional tindrà lloc el proper dia 5 de febrer, a les 19h, a la Sala Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre (Plaça Margarida Xirgu s/n, Barcelona). L’acte, presidit per la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, comptarà amb conferència “150 anys d’un descobriment científic cabdal: la taula periòdica”, a càrrec de Pilar González Duarte, membre de l’IEC i catedràtica del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona. González parlarà de la genialitat de la taula periòdica proposada per Mendeléiev l’any 1869 per tal d’ordenar i sistematitzar el comportament dels elements químics, de l’evolució de la taula al llarg de cent cinquanta anys i de la seva plena vigència com a eix vertebrador de la química. Santiago Álvarez, catedràtic del Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la Universitat de Barcelona, presentarà un conjunt de peces musicals relacionades amb la química, que ha seleccionat per a aquesta ocasió i que seran interpretades pel quintet de corda de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

L’acte d’inauguració serà conduit per Anna May Masnou, Vocal Científica de la Junta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i hi participaran Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Carles Bo, president de la Societat Catalana de Química; i Pilar Goya, presidenta de l’European Chemical Society. Finalitzarà amb la lectura d’un manifest a càrrec d’Àngel Messeguer i Peypoch, membre de l’IEC i professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La UAB i els centres del campus participen en l’AITP 2019 també en les següents activitats:

Conferència “Qui era Dmitri Mendeléiev, l’enigmàtic químic rus?”, a càrrec del professor Agustí Nieto-Galán, investigador del CEHIC (Centre d’Història de la Ciència) de la UAB. Dins el cicle “Visions de la ciència. Les mil cares de la taula periòdica” coordinat per Lluís Reales.

28 de gener, 19h, Biblioteca Sagrada Familia-Josep Maria Ainaud de Lasarte. C/ de Provença, 480, Barcelona.

Col·loqui “Emmagatzemar energia. Molt més que carregar el mòbil”, a càrrec de Pedro Gómez-Romero (ICN2), Gonzalo Guirado-López (UAB), Jordi Llorca (UPC-BarcelonaTech) i Rosa Palacín (ICMAB).
Adreçat a estudiants de 4t d’ESO a 2n de batxillerat i Cicles Formatius

8 de febrer, 12h. CosmoCaixa. C/Isaac Newton, 26. Cal inscripció prèvia enviant correu a rcosmocaixa@magmacultura.net

Taller “La funció de la taula periòdica en l’ensenyament de la química: analitzar i millorar propostes d’aula”, a càrrec de Carlos Agudelo (UB) i Mercè Izquierdo (UAB). Adreçat a Instituts, Escoles i Centres Formatius.

13 de febrer, 18h. CESIRE- Departament d’Educació. Avda. Drassanes, 10, Barcelona. Cal inscripció prèvia aquí.

Conferència “2019 International Year of the Periodic Table of Chemical Elements: The endless story!”, a càrrec de Jaume Casabó Gispert, profesor emérito del Departamento de Química de la UAB.

25 de febrer, 12h. Sala d’Actes Carles Miravitlles de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), Carrer dels Til·lers, s/n; UAB.

Comparteix: