Augmenta la tensió entre l’EMB Bellaterra i Cerdanyola

La Vanguardia ha publicat el nou episodi de tensió entre l’EMB Bellaterra i Cerdanyola després que l’entitat municipal descentralitzada hagi iniciat la recollida de firmes per desvincular-se de Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat, amb qui, segons diuen “tenen una major relació social i geogràfica”.

9N_Bellaterra_2Les relacions entre Cerdanyola i Barcelona fa temps que trencades. Els múltiples conflictes judicials sobre les competències de l’EMD, les disputes pel pressupost i els problemes per renovar el conveni han fet que la confiança entre les dues administracions s’hagi deteriorat fins al punt que Bellaterra vol anar-se’n definitivament del municipi al qual pertany. Com la idea d’independitzar-se i constituir-se com a municipi propi després de la consulta que van dur a terme en 2014 no la van poder materialitzar per qüestions legals, els veïns han emprès ara un camí per abandonar Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat del Vallès, un municipi al qual senten més pròxims.

La proposta no és del tot desgavellada, ja que neix de la proximitat geogràfica que hi ha entre els dos nuclis de població, el que ha portat els veïns de Bellaterra a sentir-se més pròxims de Sant Cugat que de Cerdanyola. “La gent no està integrada a Cerdanyola”, relata Miguel Vázquez, el president de la Comissió de veïns que encapçala aquesta iniciativa.

La proposta que han presentat ve acompanyada d’un estudi sobre els hàbits de consum dels veïns de Bellaterra que posa de manifest que el 60% dels bellaterrencs té més relació amb Sant Cugat, el 20% amb Sabadell, un 11% amb Barcelona i només el 9% amb Cerdanyola. “Bellaterra no està connectada ni física ni socialment a Cerdanyola”, afirma el president de l’EMD, Ramon Andreu. La veritat és que les dades reflecteixen una realitat que es pot intuir en el mateix mapa: el 70% dels veïns de Bellaterra fan alguna activitat a Sant Cugat amb freqüència diària o mensual. Algunes de les més destacades són les activitats d’oci com anar al cinema o al teatre o freqüentar bars i els restaurants, en què més del 40% dels enquestats revelaven que anaven a Sant Cugat.

Precisament Vázquez posa de manifest la “singularitat pròpia” de Bellaterra que l’ha portat a “voler abandonar administrativament Cerdanyola en diverses ocasions”. La proposta ha estat avalada legalment per Xavier Figueras, un advocat que ha assessorat jurídicament la comissió veïnal i que assenyala que “la normativa és clara” i posa de manifest que “hi ha hagut diversos casos de segregacions de nuclis dels seus municipis” per annexionar– es a d’altres més propers. Tot i això l’advocat confessa que un procés com el que volen impulsar els veïns de Bellaterra “no s’ha vist mai” sent una EMD.

Per poder tirar endavant la proposta, la comissió de veïns va començar a mitjans de desembre una recollida de signatures a favor de la proposta que necessitarà comptar almenys amb el 51% dels veïns de Bellaterra. Un cop aconseguides aquestes signatures, es podrà iniciar un expedient de modificació dels límits territorials per annexionar-se a un municipi veí. La plataforma veïnal ha de ha de presentar aquest expedient a l’Ajuntament de Cerdanyola que, després de pronunciar-se, haurà de fer arribar al departament de Governació de la Generalitat per a la seva aprovació o denegació. Durant el procés també es requerirà el pronunciament de l’Ajuntament de Sant Cugat sobre la proposta.

“Són els fets els que compten. Els ajuntament de Cerdanyola i de Sant Cugat tindran alguna cosa a dir, però qui decidirà serà la Generalitat “, apuntava Figueres, que assenyala que la Generalitat tindrà un termini d’un any per pronunciar-se des de la data de l’inici de l’expedient. En aquest sentit l’advocat també destaca que en l’escrit els dos ajuntaments podran donar la seva opinió a través de la instrucció de l’expedient però que finalment serà la Generalitat que haurà de fer una “valoració objectiva de l’actuació”. “La memòria acreditarà els hàbits de vida i les necessitats dels municipis”, afegeix Figueres.

Bellaterra mantindria el règim d’EMD

Segons han detallat des de l’EMD de Bellaterra, l’annexió a Sant Cugat no influiria en la situació administrativa d’aquest nucli de població, atès que “la identitat pròpia de l’EMD no desapareix”. “El decret de l’EMD és inderogable”, apunta el president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu. En aquest sentit afegeix que l’EMD passaria a formar part de Sant Cugat sota el mateix règim administratiu que manté en l’actualitat i amb el conveni actual. No obstant això també apunta que “Sant Cugat ha de pronunciar-se sobre l’acceptació d’aquest conveni”. No obstant això Andreu recorda que la situació administrativa de la UAB no canviaria, ja que continuaria formant part del terme municipal de Cerdanyola en cas de produir-se aquesta annexió.

Sense suports a Cerdanyola

La proposta que ha plantejat aquest grup de veïns, amb el suport del govern local de l’EMD, no compta amb suports en el si del municipi al qual pertanyen. Per al govern local de Cerdanyola, la proposta no és més que un nou intent de l’EMD per seguir atiant el conflicte entre les dues administracions. “Són focs artificials que responen a una jugada electoralista”, assenyala l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà.

En aquest cas Escolà ha rebut el suport de la resta de formacions polítiques del plenari que també han carregat contra la iniciativa de l’EMD. Una idea que Ciutadans considera “poc realista” i advoquen per arribar a un acord per aprovar un nou conveni, com l’única solució possible al conflicte. En aquest mateix sentit s’expressen des del Partit Popular, que asseguren que el conveni era una molt bona proposta per als veïns i igual que Escolà titllen la idea d’annexionar-se a Sant Cugat com “la típica bomba electoralista”.

El grup municipal d’ICV / EUiA també coincideixen a culpar Ramon Andreu dels desacords entre els dos governs i afirmen que “la cerdanyolafobia” del president de l’EMD és el major problema de Bellaterra i considera “un perill” que segueixi governant. El PDECAT també considera la proposta un tant electoralista encara que rebutja l’enfrontament que han mantingut els governs municipals en les relacions amb l’EMD i la manca de solucions cap a les demandes veïnals.

Per la seva banda Andreu ha demanat que s’escolti la veu dels veïns de Bellaterra abans que ho facin les forces polítiques i nega qualsevol responsabilitat amb la ruptura de les relacions amb Cerdanyola.

Fonts de l’Ajuntament de Sant Cugat asseguren que el primer que cal fer és escoltar quina és la voluntat dels veïns de Bellaterra i que un cop s’hagin pronunciat el consistori podrà valorar la situació.

De moment els veïns de Bellaterra han començat la recollida de signatures per iniciar el procés i, encara que no s’han fixat un calendari parell a presentar els tràmits legals, la proximitat amb els comicis electorals podria aconseguir que la proposta transcendís també a les urnes ia la campanya electoral.

 

Comparteix: