La UAB, primera universitat que obté el segell Q de Festa! per la seva festa major

Avui s’ha lliurat, en un acte al campus de Bellaterra, el segell Q de Festa! a la UAB. La Festa Major de la UAB és la primera festa d’una universitat catalana que rep aquesta distintiu que atorga la Generalitat de Catalunya a les festes que compleixen uns criteris de salut, benestar i qualitat. La Festa Major de la UAB -que fa més de 30 anys que se celebra-, tindrà lloc aquest dijous, 8 de novembre, al campus de Bellaterra, i es dedicarà als refugiats sota el lema#UABrefugi: l’Autònoma acull, temàtica a la que la universitat s’hi dedicarà tot el curs.

FotoGrupQdeFestaL’Agència de Salut Pública de Catalunya ha atorgat avui el distintiu Q de Festa! a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la seva festa major (FMUAB) en un acte celebrat al campus de Bellaterra. Aquest és el primer cop que una festa universitària obté aquest distintiu, ja que fins ara s’havia atorgat a locals, festes majors i festivals de música. Actualment a Catalunya hi ha 64 espais distingits amb el segell Q de Festa!, d’entre els quals s’hi troba el Primavera Sound, el Sonar o la Festa Major de Tarragona.

En l’acte de lliurament de la distinció, celebrat avui dilluns al matí, hi ha participat la rectora de la UAB, Margarita Arboix, el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, i la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la UAB, Sara Moreno. 

“Q de festa!” és una iniciativa de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública, que reconeix els espais d’oci que compten amb un seguit de recursos i serveis relacionats amb la salut, el benestar i la qualitat, per tal de disminuir els riscos associats al consum de substàncies, com ara les intoxicacions o l’accidentalitat vial.

La FMUAB ja tenia algunes característiques que la feien mereixedora del distintiu, però enguany n’ha afegit algunes altres per tal d’acomplir amb tots els criteris del distintiu.

La FMUAB comptarà amb un estand informatiu sobre drogues i reducció de riscos, disposarà d’accés gratuït a aigua fresca, posarà a disposició aliments, taps per a les orelles i informació detallada i actualitzada sobre els mitjans de transport públic més propers.

També disposarà, per primera vegada, d’un punt lila d’atenció a les violències sexuals, que dinamitzarà l’Observatori per a la Igualtat de la UAB. A més, enguany dos estudiants responsables de cada una de la cinquantena de paradetes han realitzat una formació sobre estratègies de dispensació de begudes. Com a novetat, cada paradeta, per primera vegada, oferirà almenys un còctel saludable sense alcohol. El curs s’ha fet en el marc de la formació que la UAB fa als paradistes en matèria de salut, seguretat, emergències i medi ambient.

FMUAB: una festa amb un tarannà saludable, ecològic i participatiu
La Festa Major de la UAB (FMUAB) tindrà lloc aquest proper dijous, 8 de novembre. Si l’any passat va ser la salut i les malalties mentals, enguany la festa s’organitza al voltant  del lema “#UABrefugi: l’Autònoma acull”, que serà protagonista al llarg de tot el curs acadèmic. El pregó l’oferiran, a les 13 hores, a la plaça Cívica, dos estudiants refugiats que l’Autònoma acull a la Vila Universitària. A continuació, la Festa Major  -que fa més de 30 anys que se celebra-, es tornarà a omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives. En total, seran 55 paradetes d’estudiants i col.lectius d’estudiants, que entre les 13h. i les 21 h., s’han convertit en un segell distintiu de la festa.
Com a novetat, enguany es durà a terme el Refugee Escape Room, una activitat que pretén explorar algunes de les realitats que viuen les persones immigrants, sol.licitants d’asil o refugiats durant el seu procés migratori. El joc pretén emular les sensacions d’estrès, desconcert i tensió a la que moltes persones s’enfronten dia a dia durant els seu procés migratori.
Hi haurà una Fira d’Entitats i serveis a la plaça Cívica, on tots els membres de la comunitat universitària oferiran activitats i mostraran els seus serveis; la Diada Castellera a l’Eix central; les actuacions del Cor de la UAB; demostracions de swing, zumba i covers de cançons, o les diferents actuacions musicals dels grups formats per membres de la comunitat universitària que aniran desfilant al llarg del dia pels dos grans escenaris.

Per què #UABrefugi: l’Autònoma acull

Segons les dades de l’Agència de l’ONU per als Refugiats, estem davant d’una “crisi humanitària que implica 65,6 milions de persones a tot el món, la meitat de les quals són menors d’edat”.

En aquest context global, la UAB aposta per l’acció i, ja des de l’any 2016, en el marc de col·laboració entre l’Autònoma i la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat (CCAR), la Fundació Autònoma Solidària (FAS) coordina el Programa d’Acollida de persones refugiades a la UAB “amb l’objectiu de contribuir a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional” a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida i acompanyament.

Gràcies al Programa Refugi, cada any, entre 40 i 60 persones en cerca de refugi són acollides a la Vila Universitària de la UAB. El Programa implementa un projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic i social i també gestiona demandes d’assessorament acadèmic i ofereix acompanyament en la inserció del mercat laboral. “Mentre persisteixi la crisi de refugiats, la UAB serà refugi perquè l’Autònoma acull”, conclou el manifest.

A més, s’ha creat el blog www.uab.cat/uabrefugi, des d’on es pot trobar informació i l’agenda d’activitats relacionades amb el lema de la Festa Major que es realitzaran durant el curs 2018-2019 a la UAB.

Comparteix: