Els treballadors i treballadores de Guiera denuncien novament la pèssima gestió de l’Ajuntament al PEM Guiera

El Delegat de Personal i el sindicat de Comissions Obreres, volem informar d’una sèrie d’actuacions que duen a terme l’Ajuntament de Cerdanyola, actualment governat per Compromís per Cerdanyola, i l’empresa Ebone Servicios (concessionària) a les instal·lacions municipals del PEM GUIERA de Cerdanyola del Vallès.

parc_esportiu_guieraDegut a unes situacions dubtoses, 9 treballadors i treballadores varen denunciar a l’Ajuntament i a Ebone, demanant cessió il·legal de plantilla l’any 2017. El judici es va celebrar el passat mes de juny i la sentència, emesa a primers d’agost, va donar la raó als treballadors i les treballadores declarant que va existir cessió il·legal i, per tant, que treballen per a l’Ajuntament i que l’empresa actuava i actua com una simple ETT. En la part executòria de la sentència obliga a l’Ajuntament a incorporar aquests 9 treballadors i treballadores a la seva plantilla en el grup professional que els hi correspon.

Podríem entendre que Ebone, com a empresa privada i amb uns interessos purament econòmics, interposés recurs contra aquesta sentència. El que ens costaria molt d’assumir és que l’equip de govern de l’Ajuntament, de Compromís, pogués accedir a interposar un recurs contra aquesta sentència. Més, quan al seu programa electoral es plantegen idees com:

Revisar acuradament els contractes de les concessions vigents per tal de detectar incompliments i males praxis per part de les empreses concessionàries i remunicipalitzar aquests serveis en cas de finalització o incompliment dels contractes preestablerts”

O com:

Estudiar la recuperació dels serveis municipals com a forma de racionalitzar els recursos, creació de nova ocupació i d’ofertar llocs de treball dignes”

Seria un acte incongruent i esperem que no es dugui a terme. A més, el mateix alcalde Carles Escolà i l’antiga regidora d’esports, Conchi Haro, van demanar fa uns mesos a un grup de representants dels treballadors, que els denunciessin per, d’aquesta manera, tenir una raó jurídica per defensar els interessos dels treballadors i treballadores, ja que argumentaven que es trobaven amb les mans lligades, i que una sentència justificaria el seu recolzament cap als treballadors i treballadores.

Doncs bé, després de molta, molta lluita, els treballadors i les treballadores ho han aconseguit. I ara, la resposta de l’Ajuntament seria recórrer aquesta sentència? Absurd i incomprensible. “Facta non verba” diu l’escut de Cerdanyola.

Destacar, que la situació al centre és insostenible. D’un total de 15 persones antigues (les que han sobreviscut des de la marxa de la Federació Catalana de Handbol) només 1 no té cap tipus de judici o demanda oberta ja sigui contra l’Ajuntament o ja sigui contra Ebone, o contra els dos. Les denúncies són de tipus divers. Modificacions de condicions de treball, cessió il·legal, salut laboral, assetjament laboral… Això es tradueix amb 14 persones denunciant aquests ens, amb més de 6 processos judicials i diverses demandes a Inspecció de Treball durant els darrers dos anys. I mentrestant, l’Ajuntament calla…

Ens trobem diàriament amb situacions de coacció, pressions exagerades i canvis a l’organigrama molt sospitosos per part de l’empresa i amb el beneplàcit de l’Ajuntament. Múltiples incompliments en matèria d’entrega de documentació (dret a la informació), en temes de salut laboral, i un llarg etc.

Per citar un altre exemple, dos treballadors dels adherits al ERTE dut a terme per l’empresa durant les obres del mes d’agost, han vist allargada durant 8 dies la suspensió del seu contracte de forma totalment discriminatòria, sense cap tipus de justificació i sense remetre la informació al Representant Legal dels treballadors i treballadores.

Per altra banda, hem de recordar les precàries condicions en les que treballem a diari a la instal·lació i que patim per l’inoperància de l’ajuntament. Goteres al pavelló i al gimnàs, amb el risc que comporta (recordem que és va decidir arreglar el parquet del pavelló a l’agost prèviament al sostre), manca de fonts d’aigua al gimnàs durant dies, temperatures exageradament altes a les sales i exageradament baixes a piscina, la porta exterior oberta a la zona aquàtica, per no parlar d’un conveni col·lectiu aprovat que incrementa fins a un 2% el salari de certes persones i que estem esperant la seva aplicació des de fa mesos…

Per a nosaltres la plantilla de Guiera no deixen de ser treballadors municipals, bé sigui per gestió directa o per gestió indirecta. O bé sigui per que una jutgessa així ho entén.

Per això, volem denunciar la precària situació en la que viuen la plantilla del PEM GUIERA sota les ordres de l’Ajuntament i Ebone i denunciem una pèssima gestió, la poca voluntat per part de les parts per arreglar la situació i la intenció de deixar morir per manca d’atenció a les persones treballadores que gestionen.

Cerdanyola del Vallès, 16 d’octubre de 2018

 

Comparteix: