L’AMAP denuncia la judicialització dels processos de remunicipalització de la gestió de l’aigua
L’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) denuncia la judicialització dels processos de remunicipalització de la gestió de l’aigua. L’Associació presenta també les seves eines de difusió virtual coincidint amb la seva intervenció pública en el marc de l’Ecoforum de Terrassa.
El passat dijous 11 d’octubre, el president de l’AMAP, Eloi Badia, va presentar l’entitat i les seves eines de difusió (web i xarxes socials) en el marc de l’Ecoforum de Terrassa. La ciutat, que acull regularment aquest espai de debat i que viu en aquests moments el procés de remunicipalització de la gestió de l’aigua de més envergadura de Catalunya, va servir de marc per la presentació pública de l’associació, la presentació dels canals d’informació virtuals dels que disposarà l’entitat a partir d’ara i, sobretot, per denunciar la recurrent judicialització a la que les operadores privades sotmeten a les administracions públiques que volen recuperar el servei.
Eloi Badia, president de l’associació i regidor de residència, aigua i energia de Barcelona, ha denunciat diversos casos de judicialització recent contra la recuperació de la gestió democràtica de l’aigua. “La lluita i el boicot dels lobbies privats en contra de les decisions democràtiques preses per les institucions no només afecta Barcelona ciutat sinó moltes altres ciutats i pobles, de Catalunya i d’arreu de l’Estat”. És el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per exemple, on hi ha hagut 14 contenciosos i 2 querelles criminals. També s’ha vist sotmès a aquesta pressió la mateixa ciutat de Terrassa. Tanmateix també s’han exposat altres casos, com ara el recent d’Arenys de Munt, en el qual el querellant (SOREA, empresa del grup AGBAR) no tant sols no percebrà cap indemnització sinó que haurà d’abonar diners al propi ajuntament.
L’AMAP doncs, ha declarat, “vol ser una eina al servei de tots aquests ajuntaments i entitats que treballen per a recuperar la gestió pública i democràtica d’un bé fonamental i comú, d’un dret inalienable i bàsic de totes les persones com és l’aigua. I fer-ho sense que els ajuntaments es trobin sotmesos a una pressió i judicialització constant per part de les operadores privades que treballen, principalment, pel seu propi benefici i no pel del conjunt de la ciutadania”.
Cerdanyola del Vallès forma part de l’AMAP, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, però a data d’avui encara no ha presentat cap proposta de municipalització al ple.