UABDIVULGA, Premi Nacional de Comunicació Científica

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha recollit la distinció del Premi Nacional de Comunicació Científica a UABDIVULGA dilluns 15 d’octubre en la cerimònia d’entrega dels Premis Nacionals de Recerca 2017. L’acte, al Teatre Nacional de Catalunya, va ser presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra.

DpoYxtPWkAMWund“És molt important que la universitat pública, amb aquesta tasca de divulgació de la recerca, faci arribar a la societat el que estem fent”, va manifestar la rectora de la UAB durant la cerimònia.

Margarita Arboix va manifestar el seu agraïment al jurat dels Premis pel guardó i va reconèixer tant la tasca de l’Àrea de Comunicació i de Promoció de la Universitat com la de les investigadores i dels investigadors compromesos amb la divulgació de la ciència. “És molt important que la universitat pública, amb aquesta tasca de divulgació de la recerca, faci arribar a la societat el que estem fent. Hem de retornar a la societat el que aquesta ens dona”, va assenyalar.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, que va estar acompanyat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va subratllar que aquests premis són un reconeixement a “l’excel·lència, l’esforç, el compromís i la dedicació” de la comunitat del coneixement de Catalunya, especialment dels guardonats.

UABDIVULGA va ser creada l’any 2003 amb l’objectiu  d’incrementar el volum dels resultats d’investigació que es comuniquen a la societat a un nivell assequible i d’augmentar la participació dels investigadors en activitats de comunicació científica. Actualment, la publicació comprèn més de 2.000 articles i compta amb prop de 3.000 subscriptors.

UABDIVULGA comprèn resums divulgatius sobre avenços científics i tesis doctorals, així com enfocaments generals sobre temàtiques dels diferents àmbits de coneixement que s’investiguen a la Universitat. També inclou vídeos sobre les recerques que s`hi realitzen i entrevistes a expertes i experts que participen en els esdeveniments científics celebrats a la Universitat o que compten amb el seu reconeixement. La publicació promou igualment la divulgació de la ciència mitjançant la difusió d’activitats (conferències, exposicions, etc.) organitzades o amb participació de la pròpia Universitat i d’altres institucions i entitats de recerca del país.

Els Premis Nacionals de Recerca, convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.

En aquesta edició també han estat guardonats el bioinformàtic Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i professor de Bioinformàtica de la UPF, amb el Premi Nacional de Recerca 2017; en la categoria de Talent Jove, a l’astrofísica italiana Nanda Rea, investigadora titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), especialitzada l’estudi dels magnetars, estrelles de neutrons envoltades dels camps magnètics més intensos de l’Univers; la Fundació La Marató de TV3 ha obtingut el Premi en la categoria de Mecenatge Científic pel seu esforç sostingut durant 25 anys en finançament de la recerca en biomedicina i conscienciació social sobre malalties greus i cròniques; finalment,  el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per la plataforma de recerca col·laborativa en l’àmbit de la mobilitat Cooperative Automotive Research Network (CARNET), impulsada per SEAT, Volkswagen Group Research i la UPC.

Comparteix: