La UAB participa al programa d’acollida d’estudiants refugiats de la Generalitat de Catalunya

Per part de la UAB hi van assistir la rectora, Margarita Arboix, en representació de les universitats públiques catalanes; Màrius Martínez, vicerector de Relacions Internacionals; Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat; Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària i Gabriel Masfurroll, president del Consell Social.

srEl Palau Robert de Barcelona va acollir, el passat 8 d’octubre, l’acte de benvinguda als beneficiaris del programa d’acollida d’estudiants refugiats a les universitats catalanes, que va ser presidit pels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, hi va assistir en representació de les universitats públiques catalanes i el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep M. Garrell, per part de les privades. Durant l’acte, la rectora va assegurar que “tenim un compromís social que complir. Aquest és un programa pilot però volem poder ajudar a tothom tant com puguem”.

Els joves que participen al programa d’acollida d’estudiants refugiats tenen entre 18 i 31 anys. La majoria són sirians, però també n’hi ha d’altres zones en conflicte. Els participants en el programa d’acollida cursen graus o màsters a les universitats catalanes per poder continuar els estudis que van haver d’abandonar a causa dels conflictes armats als seus països d’origen. La UAB acollirà tres dels divuit estudiants que participen al programa d’acollida i que cursaran els següents màsters que s’imparteixen al campus: màster en Biotecnologia Avançada, màster en Estudis Anglesos Avançats i màster en Auditoria i Comptabilitat.

L’estada d’aquests estudiants a les universitats catalanes és possible gràcies a la col·laboració entre l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR)- Líban, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins a l’Orient Mitjà (UNRWA) i el govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Universitats i Recerca, del Departament d’Empresa i Coneixement.

La selecció dels beneficiaris de la beca d’estudis es va fer directament al Líban per personal de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania (SMIC), en col·laboració amb l’ACNUR-Nord Àfrica i Orient Mitjà i de les universitats.

La SMIC assumeix el cost del viatge i l’estada dels estudiants i també s’ha encarregat de la selecció de les famílies acollidores i de mentors que es van inscriure al programa de mentoria del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades. Les universitats es fan càrrec de la matrícula dels estudis pertinents i han reclutat mentors i mentores perquè acompanyin els estudiants refugiats i els orientin tant en l’àmbit universitari com en el personal.  Assistència Sanitària Col·legial n’ha facilitat gratuïtament la cobertura sanitària, juntament amb el Servei Català de la Salut.

L’Autònoma, des de l’any 2016, col·labora amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i coordina, a través de la Fundació Autònoma Solidària, el programa que ha permès acollir, entre 40 i 60 persones cada any, a la Vila Universitària de la UAB.

Comparteix: