Barcelona acull del 4 al 6 d’octubre la trobada internacional devíctimes de l’amiant

Ja fa alguns anys que se celebra i a cada edició s’escull un indret diferent. Eguany, la Trobada Internacional de Víctimes de l’Amiant es farà a Barcelona del 4 al 6 d’octubre –organitzada entre l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant de Catalunya (AVAAC) i Col·lectiu Ronda– i comptarà amb la participació d’associacions vingudes d’arreu de l’Estat espanyol i de diferents països com França, Bèlgica, Anglaterra, Itàlia o Japó amb l’objectiu de posar en comú les seves lluites i fer visibles les seves reivindicacions.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

Les associacions de víctimes de l’amiant són les que fan més palesa la lluita per aconseguir que es faci justícia i que es reconegui el dany que aquesta fibra tòxica ha causat –segons l’OMS, l’amiant és responsable cada any de més de 100.000 morts a tot el món–. Víctimes com extreballadors dels centres industrials on es manipulava amiant sense cap mena de protecció, però també familiars seus que van estar en contacte amb les fibres o fins i tot veïns que vivien prop d’un focus de producció. Intercanviar experiències, veure com s’avança en la lluita i fer visible la reivindicació per un reconeixement i reparació del dolor de les víctimes i els seus familiars son els eixos que mouran aquesta trobada.

Intercanvi d’experiències i lluites

l dia 5 serà el que les associacions es reuniran a Can Fulló, la masia de Col·lectiu Ronda, que participa a la trobada com a cooperativa d’advocats que treballa, en la defensa dels drets de les persones afectades per l’exposició a l’amiant obtenint nombroses sentències favorables i obrint un camí per a la justícia que moltes associacions reclamen. Advocades de la cooperativa faran, aquell mateix dia a la tarda, una xerrada precisament sobre les darreres demandes guanyades sobretot en el cas de les anomenades víctimes passives domèstiques i ambientals. Aquest mateix dia, el doctor Josep Tarrés, especialista en la diagnosi de malalties relacionades amb l’amiant parlarà dels avenços; i des de l’AVAAC s’aprofitarà per presentar la Guia dels perills de l’amiant que han editat recentment. Al matí serà el torn de les associacions per exposar com està la situació en el seu país o territori i en quines direccions s’està treballant.

Recepció a Cerdanyola i concentració a plaça Sant Jaume

La Trobada Internacional però començarà ja el dia 4 a les 18.30 h amb una recepció institucional a l’Ajuntament de Cerdanyola –l’anomenada “zona zero” de l’amiant a l’Estat espanyol– de totes les associacions de víctimes. Un acte organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Ripollet, zona també fortament afectada. A banda de la rebuda i els parlaments, on participen també Col·lectiu Ronda, l’AVAAC i el dr. Josep Tarrés, es farà la presentació del que serà el futur memorial de víctimes de l’amiant que s’instal·larà en els propers mesos a un punt intermig entre les dues localitats.

El dia 6, dissabte, totes les associacions faran una concentració a Barcelona, sota el lema “Les víctimes de l’amiant tenen noms; els responsables de les seves morts, també”, per reivindicar la lluita que continua per aconseguir fer justícia en nom de les víctimes. La concentració es farà a les 11h a la plaça Sant Jaume.

Les víctimes ambientals comencen a obtenir reconeixement

La manca de reconeixement per part de l’Administració a l’hora de protegir els drets de les víctimes, fa que les persones afectades per l’amiant a l’Estat espanyol es vegin abocades i obligades a recórrer a la via judicial per tal d’obtenir les prestacions que els corresponen. Des de Col·lectiu Ronda ja fa més de tres dècades que un equip d’advocats i advocades treballen en la defensa dels drets de les persones afectades per l’exposició a l’amiant i denunciant la manca de mesures efectives de protecció que, molt sovint, han patit els homes i dones que han treballat en contacte amb aquest perillós material, prohibit a dia d’avui al territori de la Unió Europea. Localitats com Cerdanyola, Ripollet o Castelldefels han estat importants focus de contaminació, i no només per a persones que van treballar a alguna fàbrica, sinó també per a familiars o per a veïns que vivien a prop.

En els processos judicials, el camí per a les víctimes que han patit l’exposició a l’amiant al seu lloc de treball ja està molt aplanat per les nombroses sentències guanyades que demostren que empreses com Uralita no va prendre cap mesura de protecció de cara a les persones treballadores tot i conèixer-se la perillositat de l’amiant. No ho tenen tan fàcil les víctimes anomenades passives domèstiques o ambientals. Però darrerament s’han aconseguit sentències ben significatives, la darrera el passat 18 de setembre en la qual es va aconseguir que un jutjat de primera instància condemnés Uralitat a indemnitzar amb 1,7 milions d’euros a 14 veïns i veïnes de les poblacions de Cerdanyola i Ripollet. Anteriorment es va aconseguir una sentència similar aquest cop per a 39 veïns de Cerdanyola per part d’una instància superior, l’Audiència provincial de Madrid.

 

 

Comparteix: