L’economia local des d’una perspectiva de gènere omple el Museu d’Art de Cerdanyola

La jornada organitzada per la secció local d’ERC va reunir més de 90 persones incloent representants d’entitats i diverses entitats feministes també de les poblacions veïnes. El taller/debat va reflexionar sobre com implantar polítiques econòmiques municipals més justes, impulsades des d’una perspectiva de gènere.

«La igualtat és un dels valors republicans i hem d’avançar en aquest terreny». Amb aquest plantejament Helena Solà, va presentar aquest taller que forma part de les activitats que ERC Cerdanyola ha posat en marxa per debatre i escoltar propostes de cara a la revisió del programa electoral per al 2019. Un primer acte, abans de l’estiu, ja es va dedicar a polítiques de residu zero i medi ambient.

El debat va ser moderat per Susanna López que va conduir també la dinàmica de l’acte. Les ponents eren Maribel Cárdenas, Sílvia Casola i Iolanda Fresnillo, tres expertes en el camp de les polítiques econòmiques des d’una perspectiva de gènere, així com en el món dels moviments feministes. Durant les seves intervencions van realitzar un extens anàlisi del tema. Les reflexions es van remuntar a les arrels històriques del moviment feminista, fins a la Revolució Francesa i els valors republicans, on algunes de les defensores de la causa feminista van ser, finalment, guillotinades. Van analitzar i definir també el que es pot considerar com una “economia des d’una perspectiva de gènere” que centri les seves mesures i les polítiques aplicades no en obtenir beneficis econòmics si no en prioritzar el benestar de les persones. Aquesta perspectiva econòmica inclou totes aquelles activitats que tenen com a finalitat facilitar les cures d’aquelles persones que ho necessiten al llarg de la seva vida.

Què es pot fer l’Ajuntament per impulsar una economia més justa?

Més enllà de la teoria, les participants van entrar en detall per proposar quines polítiques concretes es poden impulsar des dels Ajuntaments per implantar una economia i una societat més justa. “Si tenim en compte el gran poder econòmic que tenen els Ajuntaments només cal que un grup d’aquests amb valors republicans es posessin d’acord per impulsar noves polítiques econòmiques. Es podria així exigir a les grans empreses que modifiquin les polítiques laborals injustes que actualment apliquen a les seves treballadores i treballadors”.

Una altra condició que poden posar els ajuntaments és garantir mitjançant les clàusules de contractació, garanties de conciliació familiar, també per les empreses subcontractades. “Actualment es dona la paradoxa que en alguns casos el personal extern que els Ajuntaments contracten per prestar serveis socials i facilitar la conciliació laboral de qui ho necessita… no poden ells mateixos conciliar la seva vida familiar”.

Una tercera possible mesura que es va explicar seria posar en marxa els processos de contractació laboral a les administracions públiques sense que els currículums valorats incloguin el sexe, edat o fotografia de les persones candidates, assegurant així una millor imparcialitat.

En la cloenda de la jornada, Helena Solà va assumir el compromís d’ERC per treballar, com ja ha proposat anteriorment, per implantar a l’Ajuntament de Cerdanyola aquesta mena de propostes. En aquest sentit, Esquerra ja ha entrat per registre una moció que es presentarà al ple de la propera setmana. Les propostes es recolliran també per la revisió del Projecte de Ciutat d’ERC per a Cerdanyola i per incloure-les al programa electoral per les eleccions municipals del proper mes de maig.

Comparteix: