La recerca de la UAB, a la sèrie de TVE “Universo sostenible”

La UAB participa a la sèrie de microespais de divulgació científica “Universo sostenbile”, mijtançant la intervenció de 5 investigadors i 1 investigadora. Coproduïda per 27 universitats, s’emetrà a partir del dia 20 de juny per La 2 de TVE, dins del programa “L’aventura del saber”.

24HORAS“Universo sostenible” és un projecte on investigadors de la comunitat científica universitària responen sobre alguns dels grans temes d’interès social. Es tracta d’una iniciativa del grup de treball d’Audiovisuals i Multimèdia de Crue Comunicació de les Universitats Espanyoles i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la companyia Microsoft Corporation.

En total, s’ha enregistrat dues temporades, de 12 capítols cadascuna. Cada microespai té una durada de 10 minuts i respon, de manera breu i senzilla, a través d’investigadors i d’experts de la comunitat universitària, al plantejament de qüestions emergents, a partir de la seva història, evolució, investigacions relacionades i solucions de futur.

Els dos primers capítols que s’emetran el dies 20 i 27 de juny són “El futur és accessible?” i  “És una xarxa segura?”  amb la participación dels professors Jordi Roig i Remo Lucio Suppi, respectivament.

A més, en la primera temporada s’abordaran temàtiques com l’alimentació del futur, mediambient, platges, nous materials, nanotecnologia, astrofísic, esport i salut, càncer, malalties neurodegeneratives o educació.

La multidifusió digital del conjunt de la coproducció s’emetrà, a més del segon canal de la televisió pública espanyola TVE, també a través de contenidors d’Internet, webs de cada universitat participant en el projecte i la pròpia de Crue Universitats Espanyoles, així com a través de les principals xarxes socials.

La coordinació de la iniciativa ha estat a càrrec del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, que ha desenvolupat el disseny del format i realitzar la seva producció executiva. Ara, ja s’està treballant en la preproducció de la segona temporada, que s’emetrà el proper any.

La participació de la UAB a la primera temporada

El futur és accessible?

Amb la intervenció de Jordi Roig, professor del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics i creador de Mass Factory

Sobre l’evolució de l’accessibilitat que les noves tecnologies proporcionaran a la ciutadania en general i, especialment, als qui troben certes dificultats en l’entorn. Es donaran a conèixer àrees d’estudi com l’internet de les coses, la intel·ligència artificial, el bigdata, l’smartdata i la ciberseguretat. Així com aplicacions que milloraran la vida i l’autonomia dels usuaris: robots socials, cobertes vegetals, sistemes de navegació intel·ligents, etc.

Una xarxa segura?

Amb la intervenció de Remo Lucio Suppi, professor del Departament d’Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius

Sobre les recerques que s’estan realitzant en diferents centres universitaris per garantir la seguretat de les persones a Internet, els drets que ens assisteixen com a usuaris en matèria de protecció de dades, els estudis de prevenció contra la ciberdelinqüència i programes de seguretat que utilitzen big data i intel·ligència artificial per protegir la xarxa d’atacs i intrusions causats, entre d’altres, pels anomenats ‘botnets’.

Un futur sense platges?

Amb la intervenció de Ernest Marco, professor del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental

Sobre els efectes del turisme i del creixement urbanístic sobre el litoral, els reptes de futur en el context del canvi climàtic actual i les seves possibles solucions, sobre la base dels resultats obtinguts en la recerca que es desenvolupa en diferents centres universitaris.

Nanotecnologia, la gran solució?

Amb la intervenció de Julia Lorenzo, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Sobre les innovacions que s’estan aconseguint en aquest camp: noves disciplines com la nanofarmàcia o la nanomedicina; aplicacions com els tests d’anàlisis ràpides de substàncies explosives o contaminants, i la gran revolució de les comunicacions mòbils i espacials que es pretén amb el desenvolupament d’un nou xip fotònic i universal.

Es pot viure sense esport?

Amb la intervenció de Jaume Cruz, professor del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació

Sobre fins a quin punt l’esport és important per a la nostra salut. A través de les recerques realitzades en centres universitaris s’hi aborda com la pràctica esportiva s’aplica com a teràpia en patologies infantils i juvenils o quins són els últims avanços en matèria d’alt rendiment esportiu. S’hi mostra també com les noves tecnologies de la informació i la comunicació són útils a l’hora de promocionar l’activitat física.

És possible un món sense assetjament? 

Amb la intervenció de Joaquín Gairín, professor del Departament de Pedagogia Aplicada

Sobre les causes de l’assetjament escolar i com eradicar-lo. S’hi aborden pautes específiques proporcionades des de la sociologia, la psicologia i la pedagogia. A més, s’hi indaga en un altre factor clau actualment en les relacions humanes, com és l’ús de les xarxes socials, a partir de les últimes recerques en màrqueting i reputació digital. Font: UAB.

Comparteix: