Expressa’t: Vendre la moto II (Centre Direccional i abocadors)

Fa temps, per ser més exacte el 10 de maig de 2007, que un gran home (per desgràcia ja traspassat), sota el mateix títol que aquest escrit va publicar un article en que ja denunciava la incompetència i la irresponsabilitat de la Generalitat de Catalunya, la desapareguda Corporació Metropolitana, junt amb la complicitat de l’Ajuntament de Cerdanyola, varen crear i mal gestionar l’abocador tòxic de Can Planas.

1

Part de la zona d’habitatges programada estaria actualment sobre l’abocador.

Doncs bé, 11 anys després l’Ajuntament, el Consorci Urbanístic del Centre Direccional, l’Agencia de Residus de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (poca broma, 4 entitats públiques), ens vénen amb la història que han descobert la sopa d’all. Amb aquest descobriment, que es basa en construir una pantalla hidràulica que minimitzarà l’entrada d’aigua subterrània al vas de l’abocador de Can Planas i, per tant, evitaria en gran part la reacció dels milers de tones de sals de fosa d’alumini i l’emissió de més gasos tòxics i a més de reduir la toxicitat de la zona, és una presa de pèl.

Vull denunciar que l’objectiu de fer la barrera hidràulica ve forçat pel fet que pel sector nord-oest de l’abocador passa un vial que prové del Sincrotró passa justament per aquest punt de l’abocador i acaba al carrer Còrdova-Serragalliners. És per això que crec que haurien de buidar totalment la matèria tòxica d’aquesta porció de l’abocador, per tal de fer-hi passar el vial i construir-hi habitatges. Vet aquí el motiu pel qual han de construir el mur de formigó i bentonita. Per construir aquest mur han d’excavar fins a trobar el terreny sòlid. Per tant, la coincidència amb el nivell freàtic els obliga a fer una línia de pous artesians per bombejar les aigües freàtiques i, un cop descontaminada la zona, l’ompliran de terres netes que ja tenen apilades.

La història d’aquest mur de formigó i bentonita ja ve de lluny. A les reunions que entre els mesos de setembre i novembre del 2006 tenien els membres del tripartit Municipal (IC,ERC i CIU) amb el director del Consorci del Centre Direccional , en Miquel Sodupe i Roure, aquest personatge ja alliçonava els assistents de la conveniència de construir d’aquest mur. Anys després i, per tal de consolidar la idea, el Consorci va encarregar l’any 2008 un estudi a la prestigiosa consultora IDOM, que va donar forma i consistència al projecte del senyor Sodupe. El mes de setembre de 2015 i basant-se en l’estudi de la consultora IDOM, el Consorci Urbanístic del Centre Direccional va publicar un dossier sobre les actuacions a l’abocador de Can Planas. Va ser amb aquest informe en el qual es van recolzar l’equip format per AMPHOS 21, CSTS i CTM-UPC, per tal d’elaborar l’actual projecte de contenció de gasos.

Per acabar, voldria formular dues preguntes als venedors de la moto:

  • D’una banda, ja que en aquest sector que fareu la pantalla hidràulica el risc de fuga de gasos serà mínima, això vol dir que al subsòl dels edificis ja es podran construir aparcaments?
  • D’altra banda, al conveni del 2006 signat entre l’Ajuntament i el Consorci del Centre Direccional hi constava que al municipi de Cerdanyola li pertanyia pagar el 20% del cost de les obres de “remediació”. Doncs bé, està en vigor aquest conveni?
    Si es així, benvolgudes ciutadanes i ciutadans, un cop més ens venen la moto sense rodes, ens posen les banyes i, a més, ens fan pagar el beure.

Albert Lázaro, cofundador de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors.

Cerdanyola Juny de 2018.

Comparteix: