ERC reflexiona sobre l’estratègia «Residu Zero» a Cerdanyola

Ferran Civit: «Encetem una nova era geològica: l’antropocè. Quan en el futur estudiïn el nostre estrat geològic hi trobaran escombraries»

Jordi Bou: «L’objectiu és no generar absolutament cap residu si bé no és fàcil ni serà ràpid»

IMG_20180613_192331L’Espai Vi de Cerdanyola es va omplir, dimecres a les 19:00h, de veïns i veïnes per escoltar les explicacions de Ferran Civit, portaveu de medi ambient d’ERC al Parlament de Catalunya i de Jordi Bou, vocal de prevenció de residus de l’Executiva de Medi Ambient i Energia d’ERC, sobre la proposta de “Residu Zero”. Aquesta estratègia és un conjunt de polítiques en defensa del medi ambient al qual s’han adherit, durant els darrers anys, un bon nombre d’entitats, empreses, universitats i municipis. Entre d’ells el municipi de Cerdanyola del Vallès.

L’objectiu d’aquesta iniciativa es pot resumir en quatre eixos d’actuació:

  • Dissenyar productes per que durin més i siguin fàcils de reciclar per reduir els residus.
  • Reutilitzar dels residus que no s’hagi pogut evitar generar.
  • Millorar la recollida selectiva.
  • Conscienciació ciutadana.

Durant el seu parlament d’introducció a l’acte, Helena Solà, candidata d’ERC a l’alcaldia de Cerdanyola, va comentar que si una xerrada com aquesta era especialment interessant a qualsevol ciutat, era malauradament important a Cerdanyola, població castigada pel problema dels residus en forma d’abocadors tòxics a diversos punts del terme municipal.

Un canvi de paradigma

Jordi Bou va voler posar especial atenció al primer dels quatre punts en que es basa la iniciativa “Residu Zero”: reduir els residus que es generen. Prioritzar aquest esforç facilita també la recollida i el reciclatge minimitzant els costos ambientals i econòmics. “Mai aconseguirem del tot suprimir els residus generats”, va dir, però afegint immediatament que cal dirigir tots els esforços polítics i de conscienciació social per aconseguir-ho.

Anem pel bon camí, encara que no amb la velocitat desitjada

Ferran Civit va iniciar el seu parlament recordant que la salut ecològica del planeta viu un moment de crisi profunda: “trobem escombraries i deixalles tant al punt més alt de l’Everest fins a la fossa de les Marianes”. Tot seguit va matisar amb un missatge optimista, “estem aconseguit començar a donar petites passes en la direcció correcta, encara que no amb la velocitat que seria necessari”.

Comparteix: