TVE1 fa un reportatge sobre l’amiant. La fibra tòxica

Televisió Espanyola ha realitzat un reportatge sobre l’amiant titulat “La fibra tòxica”, una problemàtica que té com a epicentre Cerdanyola.

La televisió pública recorda que l’ús de l’amiant es va prohibir el 2002 però els seus efectes sobre la salut segueixen vigents, que les malalties causades per l’exposició a l’amiant afecten treballadors, familiars i veïns propers a les fàbriques i que al Regne d’Espanya no existeix un registre de persones que hagin estat en contacte amb l’asbest.

L’amiant, o asbest, és un mineral que va ser molt valorat en la construcció: es podia triturar amb facilitat i barrejat amb ciment va donar origen a un material miraculós per a l’època: el fibrociment, amb el qual es feien les famoses plaques d’uralita. Però aquest “producte miracle” portava amb si perills per a la salut dels treballadors.

L’amiant es va prohibir a Espanya el 2002 però les conseqüències de l’exposició a l’asbest desperten ara. El període de latència, atès que els símptomes triguen entre 20 i 40 anys en manifestar-se, ha retardat fins ara les conseqüències de la seva exposició.

El 1977, l’Organització Mundial de la Salut declara que l’asbest és cancerigen. Segons un estudi de la Unió Europea, d’aquí a 2030, mig milió de persones moriran a Europa de càncer per l’exposició a l’amiant.

El Col·lectiu Ronda, un bufet d’advocats de Barcelona, ​​porta a Catalunya més de 500 casos d’extreballadors que van treballar en l’empresa Uralita, ubicada a Cerdanyola del Vallès. L’empresa va tancar el 1997 però els fantasmes de l’amiant han convertit a aquest municipi català a la zona zero de l’amiant a Espanya. Nombrosos extreballadors han denunciat les condicions de treball en l’empresa i reclamen que se’ls reconeguin les seves malalties com laborals.

El Col·lectiu Ronda reclama que als extreballadors se’ls reconegui com a malaltia laboral

El degoteig de casos de malalts a causa de l’amiant s’expandeix per tot Espanya. En Ferrol ia Cartagena, enclavaments de la construcció naval, es treballava amb amiant dins dels vaixells. Són moltes les famílies que ara saben la causa de la mort dels seus familiars, i han iniciat les demandes per reclamar indemnitzacions. L’Hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona és l’únic centre a Espanya que realitza el recompte de fibres d’amiant en els pulmons i en un estudi realitzat als treballadors de Ferrol, van concloure que els nivells d’amiant en el seu cos eren altament superiors als estàndards de salubritat.

L’hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona és l’únic centre on es pot realitzar el recompte de fibres d’amiant en els pulmons

Els veïns del barri toledà de Santa Maria de Benquerencia fa 2 anys que viuen angoixats: estan envoltats de 90 mil tones de residus amb amiant. L’empresa Ibertubo va tancar el 2002 i va abocar els seus residus en 13 parcel·les. El problema és que estan escampats per terrenys que pertanyen a diverses administracions i la retirada passa per aconseguir unes autoritzacions judicials que sembla que mai arriben.

Comparteix: