Dia Mundial Sense Tabac – ‘Viu a sac, sense tabac!’

Un any més l’Ajuntament de Cerdanyola, a través del Servei de Promoció de la Salut, dóna suport al Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) amb l’objectiu de sensibilitzar a la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar l’hàbit tabàquic i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com d’un nombre important de càncers. A més, l’exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

Els danys causats directament pel tabaquisme afecten principalment les persones fumadores, però el consum de tabac afecta la societat en conjunt.

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores, deu anys després de deixar l’hàbit, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores.

Què fem a Cerdanyola per a prevenir l’hàbit tabàquic en els adolescents

La regidora del Servei de Promoció de la salut , Elvi Vila exposa que al llarg d’aquest curs escolar 2017-18 s’estan realitzant tallers adreçats als adolescents de 1r de l’ESO a tots els centres educatius de Cerdanyola que els sol·licitin. Aquest taller sobre el tabac anomenat “Sinchi sinchi Tabac” treballa diferents aspectes: l’addicció al tabac, les seves conseqüències a curt i llarg termini, les actituds i creences fent incís amb la presa de decisions personals i la responsabilitat envers la salut. Els centres que estan participant en aquest tallers s’han incrementat respecte el curs passat i són els instituts Banús, Gorgs, CFA L’Alzina, Escola Waldrof-Steiner El Til·ler. El total d’alumnes que estant reben aquesta formació són 281.

També s’ha ofert als instituts l’obra de teatre “No em ratllis!!!”, en ella es treballa la pressió de grup per tal de reforçar la presa de decisions dels adolescents front situacions quotidianes en les que vols dir prou o vols negar-te a fer un consum i tens dificultats per posicionar-te. En l’obra de teatre es proporcionen habilitats, perquè els i les joves siguin capaç de refusar el consum de tabac o altres drogues. Hi han participat 147 alumnes del centre Escaladei i l’Institut Forat del Vent.

Recursos per a deixar de fumar a Cerdanyola

Deixar de fumar no és fàcil, per això és important buscar el suport i l’ajuda necessària per aconseguir-ho. Si esteu plantejant deixar-ho i ho voleu intentar:

Els Centres d’Atenció Primària de Cerdanyola del Vallès ofereixen un programa de deshabituació del tabac personalitzat. Les persones interessades poden adreçar-se al seu  metge o metgessa de capçalera o professional d’infermeria, que l’assessoraran en el procés de deixar de fumar, amb un seguiment i/o prescriuran tractament farmacològic si es considera indicat.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer de Cerdanyola ofereix de forma gratuïta als fumadors/es la possibilitat de participar en cursos de deshabituació tabàquica. En aquests es dota a les persones participants d’eines per ajudar a controlar els símptomes del síndrome d’abstinència així com habilitats dirigides a la prevenció de les recaigudes. Per a més informació podeu trucar de forma gratuïta al telèfon 900.100.036 o posar-vos en contacte amb el correu cerdanyola@aecc.es.

Una altra alternativa és el 061, CatSalut Respon. Un equip d’infermeria ofereix un conjunt de recomanacions individualitzades, consells per abandonar l’hàbit i un seguiment telefònic continuat d’un any de durada.

A l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a l’Ateneu, a la Biblioteca i a l’Àrea Social es poden trobar diferents guies de suport per a deixar de fumar i material sobre el tabac facilitat per l’Agència de Salut Pública de la Generalitat i l’AECC de Cerdanyola. Les persones amb algun dubte es poden adreçar al servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament.

Comparteix: