Comediants formarà en teatre i arts urbanes al públic internacional de la UAB Barcelona Summer School

La companyia teatral Comediants entra a la universitat. Oferirà el curs Urban Performing Arts, un dels 15 cursos en anglès de la UAB Barcelona Summer School, l’escola internacional d’estiu de la UAB que enguay arriba a la tercera edició ampliant l’oferta de cursos i obrint-se tant al públic internacional com al local.

Imatge: uab.cat

Imatge: uab.cat

Comediants oferirà eines per comprendre els diferents aspectes de la creació artística i l’art en espais públics. Serà un curs de tres setmanes (del 25 de juny al 13 de juliol) que s’oferirà 100% en anglès, com la resta de 15 cursos que engloba aquesta escola d’estiu amb un enfoc internacional adreçada a universitaris. És un curs eminenment pràctic que comportarà realitzar una actuació final al carrer en directe. El professorat estarà format pels membres de Comediants, Jaume Bernadet Munné i Rita Kuan (Jin Hua).

D’una banda, el grup teatral oferirà formació com a inventors d’un nou llenguatge, des del teatre popular d’arrel fins a l’òpera i l’anàlisi de les arts escèniques utilitzades per Comediants en els seus espectacles urbans i a l’aire lliure. D’altra banda, es treballarà el procés de creació de la dramaturgia i l’espectacle urbà, amb sessions diàries de treball físic col·lectiu i una actuació-performance final que es pugui presentar en un espai urbà. I finalment també es farà recerca: realitzaran viatges i immersió en festivals tradicionals catalans. Es visitarà el Festival de Canet de Mar (30 de juny) i s’analitzarà l’art de carrer del segle XXI i les actuacions urbanes des de les seves arrels fins a un típic festival mediterrani.

 S’estudiarà la innovació en escenaris festius com ara els rituals per al nou Carnaval de Venècia, el correfoc i els nous personatges de la Festa de la Mercè de Barcelona, els orígens del Festival del Teatre de Tàrrega, la participació col·lectiva a la Cerimònia de Clausura dels Jocs Olímpics de 1992. En aquest sentit, l’alumnat rebrà una classe magistral d’Oriol Martí Sambola, director executiu del Festival de Tàrrega. També s’estudiaran escenografies per a estadis, Expos, desfilades commemoratives, capitals culturals, amb edificis emblemàtics com La Pedrera de Barcelona, The Opera House de Sydney, etc.

 Es durà a terme un Laboratori de recerca artística a partir de les experiències i la memòria de la transmissió oral de cada estudiant, com ara cançons de bressol, melodies d’aprenentatge, cançons de “pitchman” (venedors ambulants), rituals funeraris, cançons de casament, barrejades amb poemes i coreografies d’estil contemporani. S’analitzaran eines audiovisuals en els esdeveniments a l’aire lliure. La verticalitat, les carrosses alegòriques, la ciutat com a decoració escènica, els elements inflables, la pirotècnia i altres efectes especials. En definitiva, el disseny i la producció de grans esdeveniments a l’espai públic.

 Es farà entrenament actoral i assajos treballant amb música, dansa i moviment.

 Comediants és un col·lectiu format per actors, músics i artistes de tot tipus dedicat per complet al món de la creació. Per a ells, qualsevol lloc pot servir com a escenari (un carrer, l’estació de metro de Times Square o el llac de Banyoles), qualsevol element pot ser dramatitzat (un vas de llet, un llit, un capgròs…) i qualsevol tipus de llenguatge (mim, clown, comedia dell’arte, titelles…) és perfectament vàlid, per tal d’arribar a l’espectador. Nascut l’any 1971, totes les creacions de Comediant s’inspiren en símbols, mites, rituals i cerimònies paganes, populars, religioses o iniciàtiques que celebren el pas cíclic dels humans damunt la Terra. Plantegen un “teatre dels sentits”: de colors, olors, emocions i textures però també de provocació.

UAB BARCELONA SUMMER SCHOOL

 Aquest és un dels 15 cursos que oferirà la UAB Barcelona Summer School aquest estiu, el programa internacional d’estiu de la UAB que ofereix assignatures en anglès al campus de Bellaterra, especialment dissenyades per a estudiants  internacionals, en dos mòduls de tres setmanes cadascun: del 25 de juny al 13 de juliol i del 16 de juliol al 3 d’agost.

 Els 15 cursos són variats: van des de l’àmbit de negocis, computació o biociències fins a la comunicació audiovisual, l’educació infantil o la psicologia, entre d’altres. Els cursos, en la seva majoria, són oferts pels mateixos professors de la universitat.

 Aquesta oferta internacional es va iniciar al 2016 amb 5 assignatures i una cinquantena d’estudiants; l’edició següent, el 2017, ja es van doblar les assignatures (12) i el nombre d’estudiants (un centenar); i enguany augmenta l’oferta i ofereix 15 assignatures 100% en anglès.

La UAB Barcelona Summer School s’adreça a estudiants de grau i postgraduats, per primera vegada tant locals com internacionals. L’alumnat internacional de grau haurà d’haver cursat com a mínim el primer any del grau o almenys el 50% de les assignatures del primer any. Aquest any serà el primer any que s’obrirà per a estudiants UAB, amb l’objectiu de tenir una experiència internacional a la seva universitat d’origen. La Vila Universitària de la UAB oferirà descomptes per als estudiants que s’hi allotgin i estiguin matriculats a la UAB Barcelona Summer School.

Comparteix: