Pintada col·lectiva, en el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

Amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional contra la LGTIBIfòbia, el passat 17 de maig, Dinamització Comunitària i l’Observatori per a la Igualtat de la UAB van organitzar una pintada col·lectiva de la bandera LGTBI a les escales de la Plaça Cívica.

CapturaEl proppassat 17 de maig, una trentena d’estudiants es van donar cita a la Plaça Cívica per pintar les escales amb els colors de la bandera LGTBI.

A continuació, Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat, va prendre la paraula per destacar que “cal seguir avançant en molts temes que tenen a veure amb les diversitats sexuals i de gènere, amb les identitats i orientacions sexuals i de gènere”. També va parlar de la importància d’aquesta qüestió per a la Universitat, tot recordant que la Festa Major de la UAB de l’any passat es va celebrar sota el lema “Fora la LGTBIfòbia de la UAB”.  La vicerectora va acabar la seva intervenció remarcant que “el compromís de la UAB contra totes les discriminacions per orientació sexual i identitat de gènere és total i aquesta bandera ens ho recordarà”.

En Joan Pereira, del col·lectiu d’estudiants Sin Vergüenza, va ser l’encarregat de llegir el manifest, escrit per la Judit Sánchez. Pereira va referir-se als avenços que s’havien produït en aquest sentit en els darrers anys, però va destacar la importància de seguir lluitant per millorar les vides dels membres del col·lectiu LGTBI.

28 anys de despatologització i un llarg camí per endavant 

El 17 de maig es commemora el dia en què l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar excloure de la Classificació Internacional de Malalties (ICD) l’homosexualitat. D’aquesta manera es va deixar de considerar una malaltia mental el que simplement és una orientació sexual.

Tot i així, en aquesta jornada no només es reivindiquen els drets aconseguits a través de la lluita del col·lectiu LGTBI, sinó també el llarg camí que encara queda per recórrer, ja que actualment la transsexualitat segueix sent considerada una malaltia mental, la disfòria de gènere.

També és un dia per denunciar les agressions i discriminacions que segueix patint el col·lectiu diàriament. L’Observatori Contra l’Homofòbia va fer públic el passat 12 d’abril l’augment de les denúncies d’agressions LGTBFfòbiques un 32,2% respecte a l’any anterior.

La lluita per l’eradicació de la LGTBIfòbia es presenta en molts àmbits de la societat. En l’àmbit universitari aquest mes de maig s’ha presentat la “Guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes”. A més, la UAB compta amb el “Protocol contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere” des de l’any 2016.

Comparteix: