Pintada col·lectiva, en el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
La Universitat Autònoma commemorarà el 17M amb una pintada col·lectiva de la bandera LGTBI a la Plaça Cívica.
Demà, 17 de maig, és el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia i des de l’Observatori i Dinamització Comunitària s’ha organitzat una pintada col·lectiva. L’activitat tindrà lloc a la Plaça Cívica entre les 12 h i les 15 h i consistirà a pintar les escales que condueixen a l’Edifici Àgora amb els colors de la bandera LGTBI.
Aquesta dinàmica estarà oberta a tothom que hi vulgui col·laborar; les primeres persones que hi participin s’enduran una samarreta amb el missatge: “Fora la LGTBIfòbia de la UAB”.
A les 13 h es llegirà un manifest redactat pel col·lectiu SinVergüenza, amb una presentació per part de la Vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno.
28 anys de despatologització i un llarg camí per endavant
El 17 de maig commemorem el dia en què l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar excloure de la Classificació Internacional de Malalties (ICD) l’homosexualitat. D’aquesta manera es va deixar de considerar una malaltia mental el que simplement és una orientació sexual.
Tot i així, en aquesta jornada no només es reivindiquen els drets aconseguits a través de la lluita del col·lectiu LGTBI, sinó també el llarg camí que encara queda per recórrer, ja que actualment la transsexualitat segueix sent considerada una malaltia mental, la disfòria de gènere.
També és un dia per denunciar les agressions i discriminacions que segueix patint el col·lectiu diàriament. L’Observatori Contra l’Homofòbia va fer públic el passat 12 d’abril l’augment de les denúncies d’agressions LGTBFfòbiques un 32,2% respecte a l’any anterior.
La lluita per l’erradicació de la LGTBIfòbia es presenta en molts àmbits de la societat. En l’àmbit universitari aquest mes s’ha presentat la “Guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes”. A més, la UAB compta amb el “Protocol contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere” des de l’any 2016.