Cerdanyola commemorà dijous el Dia Internacional contra la LGTBIQfòbia

S’hissarà la bandera multicolor per recordar que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència vers les persones per raó d’identitats, orientació sexual i/o expressions de gènere. Al mateix temps, Sabadell esdevé aquesta setmana escenari del debat sobre les sol·licituds de protecció internacional de persones ‘trans’ i homosexuals.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Des que, el 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns mentals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra la lesbofòbia i gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Amb l’hissada de la bandera multicolor (símbol de l’alliberament LGTBIQ), l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès vol mostrar el seu reconeixement i solidaritat a totes les persones que han patit discriminació, violència i/o persecució per la seva identitat,  orientació sexual i/o expressió de gènere. Tantmateix com condemnar les actituds de rebuig, de perjudici i hostilitat contra les persones lesbianes, gais, trans*, bisexuals, intersexuals i queer i apostar pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural.

Polítiques LGTBIQ

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès treballa de forma activa les polítiques LGTBIQ adoptant aquest nom per a la regidoria fins llavors anomenada de la Dona. L’Ajuntament ha sigut un dels propulsors de la Xarxa de Municipis LGTBI, presentada de forma pública el 28 de juny del 2016 a Cerdanyola. Aquesta Xarxa fomenta el treball conjunt entre els municipis i institucions que formen part amb l’objectiu de treballar una estratègia conjunta de desenvolupament de polítiques públiques adreçades a superar les lògiques patriarcals i eradicar les desigualtats i la lgtbifòbia que aquest sistema genera, amb la voluntat d’assegurar els drets i llibertats de totes les persones més enllà de les seves identitats, expressions de gènere o orientacions afectives i sexuals. També esdevé un espai per compartir experiències i coneixements i sumar sinèrgies per incrementar la capacitat conjunta d’acció política i social.

A més, des del consistori s’han impulsat diferents iniciatives en el marc del Pla d’Igualtat per la diversitat afectiva, sexual, d’identitats i expressions de gènere (LGTBIQ) de Cerdanyola del Vallès, aprovat per Ple el passat juny de 2017 i en les tres darreres edicions de la Festa Major del Roser de Maig s’ha posat en pràctica el Protocol Festes Lliures de Violències Heteropatriarcals.

De forma continuada, des de la regidoria de Polítiques d’Igualtat i LGTBIQ es participa activament en el programa Cerdanyola Educa oferint diferents tallers sobre diversitat familiar, prevenció del bullyng homofòbic i normalització de la diversitat afectiva i sexual a les escoles i instituts de la ciutat.

Sabadell, escenari del debat sobre les sol·licituds de protecció internacional de persones ‘trans’ i homosexuals

El Cine Imperial i el Casal Pere Quart d’aquesta ciutat del Vallès Occidental acullen entre dimecres i divendres les jornades “Stop Persecució”, per reflexionar sobre la xarxa d’acollida que existeix a Catalunya avui en dia

Les entitats Ca l’Enredus i Actuavallès celebren aquesta setmana les jornades #StopPersecució, Moviments forçats i dret d’asil per raó LGBTIQ+, que tindran lloc a Sabadell (Vallès Occidental) del 16 al 18 de maig. Els debats pretenen reflexionar sobre la discriminació que es pateix en molts països arreu del món per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, i que força les persones a abandonar els territoris d’origen i a sol·licitar protecció internacional (com al propi Estat espanyol).

Les jornades arranquen dimecres a la tarda amb la projecció del documental Mr. Gay Syria (https://www.youtube.com/watch?v=rlDJydDj4i8), àmpliament guardonat a festivals internacionals de cinema com el de Chicago, Sarajevo i Sevilla. El film serà presentat pel seu protagonista, l’actor Mahmoud Hassino, que visita Catalunya ad hoc i intercanviarà impressions amb les assistents. La projecció es durà a terme al Cinema Imperial (Plaça Imperial), a partir de les 18’30 hores. No són pocs  els països que discriminen i castiguen l’homosexualitat i les identitats dissidents. Vet aquí el mapa amb la situació actual: https://ilga.org/downloads/2017/ILGA_WorldMap_SPANISH_Overview_2017.pdf

La trobada es desplaça dijous al casal Pere Quart (Rambla, 69), on prendran la paraula expertes com Juan Carlos Arnaiz, Oficial de Protecció de l’ACNUR (Al Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), i Laia Serra, l’advocada penalista i assessora de l’Observatori contra l’Homofòbia.

Les protagonistes de divendres seran una vintena d’entitats (com ara la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, ACATHI, Amnistia Internacional o la campanya Casa Nostra Casa Vostra), que treballaran entorn les estratègies jurídiques de protecció internacional o l’articulació de xarxes de suport des de la societat civil. Posteriorment a les intervencions de Francesco Passeti i Rodrigo Araneda, entre d’altres, arribarà la clausura amb la intervenció d’Oriol Amorós, Secretari d’Igualtat Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Segons Alba Barbé i Serra, responsable tècnica de Ca l’Enredus, “l’objectiu és abordar temes relacionats amb la seguretat i la vigilància fronterera entre persones trans no normatives, el cos dissident enfront el sistema legal, els allotjaments d’emergència i d’acollida LGBTI, la solidaritat internacional o els reptes presents en les polítiques públiques”.

Per a la reflexió queden, doncs, moltes incerteses: Com s’estableix quins són els països segurs i quins no? Com contribueixen les polítiques sobre migració a construir la imatge de les demandants d’asil? I és que les agents involucrades -siguin institucions o moviments socials-, es troben amb dificultats a l’hora d’acompanyar la realitat de les persones LGBTI que sol·liciten protecció internacional.

Comparteix: