Els escriptors Iban Zaldua i Suso de Toro conversen a la Sala Teatre de la UAB

L’acte tindrà lloc el dia 24, a les 13 h, a la Sala Teatre de la Plaça Cívica, i aplegarà Iban Zaldua i Suso de Toro, dos dels narradors actuals més importants de les lletres basques i gallegues amb obres que s’han convertit en referents als seus respectius sistemes literaris.

uabescriptorsEls mínors en Estudis Gallecs i Estudis Bascos de la UAB, amb la col·laboració de Cultura en Viu i la Facultat de Filosofia i Lletres, organitzen el dia 24, a les 13 h, a la Sala Teatre de la Plaça Cívica, una conversa entre dos escriptors de les literatures gallega i basca al voltant de la celebració de Sant Jordi, acte que també forma part del festival Literaldia. Enguany els autors convidats són Iban Zaldua i Suso de Toro.

La conversa anirà més enllà de la literatura i les confluències o divergències entres les obres de tots dos autors; també es parlarà de la seva condició de creadors culturals en un món globalitzat i força mercantilitzat (des de la perspectiva de sistemes culturals no hegemònics), de com han afrontat la seva professionalització i de quines són les estratègies per viure de l’escriptura en un context subaltern.

L’acte, que serà moderat per Jordi Julià, professor del Departament de Filologia Espanyola, té l’objectiu de donar a conèixer l’existència dels estudis de gallec i basc a la UAB com a element fonamental de la difusió de les nostres llengües i cultures. Els Mínors i Mencions en Estudis Gallecs i Estudis Bascos són uns itineraris específics de la UAB que estan a l’abast de tota la comunitat universitària i que ofereixen una visió actualitzada de les societats i cultures gallega i basca, amb assignatures de llengua, literatura i cultura.

Els autors

Iban Zaldua (Sant Sebastià, 1966), és escriptor i professor d’història a la Universitat del País Basc. Entre les seves obres, destaquen els llibres de relats Gezurrak, gezurrak, gezurrak (2000) Traizioak (2001) Etorkizuna (2005; guardonat amb el Premi Euskadi de Literatura el 2006), les novel·les Si Sabino viviría (2005) i Euskaldun guztion aberria (2008), i els assaigs sobre literatura com Ese idioma raro y poderoso. Once decisiones cruciales que un escritor vasco está obligado a tomar (Lengua de Trapo, 2012; Premio Euskadi d’Assaig el 2013), entre d’altres.

Xesús Miguel de Toro Santos (Santiago de Compostela, 1956), conegut literàriament com a Suso de Toro, és un dels escriptors gallecs en actiu amb més èxit de públic i de crítica i major projecció internacional. Llicenciat en Geografia i Història, especialitat en Art Modern i Contemporani, per la Universitat de Santiago de Compostel·la, es va estrenar amb el llibre de relats Caixón desastre (1983), i va seguir amb el seu segon llibre de contes, Polaroid (1986), Suso de Toro ha rebut reconeixements com el Premi Blanco Amor per Calzados Lola  (1997) o el Premi Nacional de Literatura en la modalitat de Narrativa per Trece badaladas (2006). L’any 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi el 2014, i el Premi Internacional Joan B. Cendrós d’Òmnium Cultural.

Comparteix: