L’exposició itinerant “Patrimoni oblidat, memòria literària” arriba a Cerdanyola del Vallès per Sant Jordi

L’exposició `Patrimoni oblidat, memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), es podrà visitar al Museu de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès des d’aquest dijous, 19 d’abril, fins al 20 de maig.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

L’exposició s’emmarca en la programació literària al voltant de la Diada de Sant Jordi i arriba a la població de la mà del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola, membre de la CCEPC. Pel que fa al patrimoni oblidat de Cerdanyola, s’ha incorporat a la mostra amb un espai dedicat a Montflorit i a la Caterina Albert – Víctor Català. En la creació d’aquest espai de memòria han col·laborat els dos Museus -el Museu de Ca n’Oliver i el Museu d’Art de Cerdanyola-, el Pla Director de Lectura, la Biblioteca Central, Vespres Literaris i Josep Maria Riera, que a més han organitzat dues activitats complementàries, per als dies 25 d’abril i 19 de maig.

Quant al conjunt de l’exposició, relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de la mostra, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.

`Patrimoni oblidat, memòria literària’ està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, l’Alguer, Tarragona, Aiguamúrcia, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal… Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.
Més informació a:
http://www.patrimonioblidat.cat/

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Dimecres 25 d’abril, 18 h

Patrimoni Oblidat i Un film (3.000 metres)

La primera activitat consta de dues parts. A les 18 h es farà una visita guiada a l’exposició de la mà de Josep Santesmases president de la CCEPC i comissari de l’exposició. A partir de les 19 h Vespres literaris ha organitzat una tertúlia literària al voltant de l’obra de Caterina Albert Un film (3.000 metres).

Dissabte 19 maig, 18 h

Patrimoni oblidat: Montflorit i Víctor Català

Emmarcada dins de la programació del Dia Internacional dels Museus, el Museu de Ca n’Oliver i el Museu d’Art de Cerdanyola oferiran un recorregut per Montflorit que relaciona el patrimoni noucentista del barri i l’estela literària i personal de la Caterina Albert – Víctor Català a Cerdanyola. Partint de l’espai que s’ha dedicat a l’autora, l’itinerari presenta aquest patrimoni acompanyat de la lectura del poema que Caterina Albert va dedicar a Montflorit.

Comparteix: