El trencadís a Cerdanyola i llurs artesans (IV): Associació d’artistes plàstics de Cerdanyola

Amb aquest quart capítol dono per finalitzada la publicació dels articles sobre les diferents modalitats de trencadís executats per diversos artesans de la nostra població. Avui hom donarà a conèixer el mural que ha creat l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola (AAPC). Aquesta associació m’ha proporcionat molta documentació sobre les seves activitats, una petita part de la qual hom utilitzarà per explicar el treball col·lectiu més important que han realitzat: el conjunt mural “L’Albereda”.

Mostra Taller mosaic-trencadís en directe de jardinera modernista amb l’equip mosaïcista de l’AAPC a la Fira modernista, Roser de Maig, 2015 (Fotografia: Arxiu AAPC)

Mostra Taller mosaic-trencadís en directe de jardinera modernista amb l’equip mosaïcista de l’AAPC a la Fira modernista, Roser de Maig, 2015 (Fotografia: Arxiu AAPC)

Els primers passos

L’AAPC va organitzar durant l’any 2014 un curs taller de mosaic de nivell bàsic al seu local del carrer de les Vinyes. A partir d’aquesta iniciativa de treball, va sorgir un grup de socis i sòcies que tenen una gran motivació per la tècnica del trencadís. L’any 2015 es portà a terme un altre curs per aprofundir en les tècniques del mosaic i, per Sant Jordi del mateix any i el següent, es varen fer tallers de roses modernistes plenes de color. A més, una exposició col·lectiva anomenada “L’artista al carrer”, es portà a terme durant la Festa Major del Roser de Maig del 2015 i, al setembre del mateix any, tingué lloc una demostració directa de la creació d’una jardinera amb la tècnica del trencadís, al mateix local del carrer de les Vinyes.

L’obra: “L’albereda”

(d’albereda, arbreda d’àlbers). L’octubre del 2015 l’AAPC va proposar a l’Ajuntament que triés entre sis projectes de disseny elaborats per la mosaïcista Toñi Jiménez, per a la realització d’un mosaic mural de material ceràmic de grans dimensions que s’ubicaria en un edifici públic municipal. L’equip de Cultura va triar el disseny “L’Albereda”, amb unes mides de 2,50 metres d’ample x 3,50 d’alt, que es col·locaria a la façana de migdia de l’edifici de l’Ateneu. El material necessari que s’havia utilitzat per a la realització del mural van ser bàsicament 20 colors diferents de rajoles catalanes de 20 x 20 cm, junt amb malla reticulada, cola de fuster i alicates, màquina talladora de rajoles, desbarbadora elèctrica i llimes manuals. Tant les despeses econòmiques del material ceràmic com les eines van anar a càrrec de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament.

La tècnica

El mètode emprat per aquest projecte, que es va iniciar el febrer del 2016, consisteix a fixar el trencadís directament sobre la malla, tot treballant sobre taules al local de l’associació i amb el mural repartit en dotze seccions, així com també procurant que aquestes no fossin en línia recta, sinó que seguissin les sinuositats que conformen el terra o els troncs dels arbres. Aquest mural va enllestir-se per a la seva col·locació a la façana de l’Ateneu el mes de juny de 2017.

La fixació del mural

Façana de migdia de l'Ateneu de Cerdanyola. Marcat amb cinta, ubicació final del mural. (Arxiu Albert Lázaro)

Façana de migdia de l’Ateneu de Cerdanyola. Marcat amb cinta, ubicació final del mural. (Arxiu Albert Lázaro)

Per a la col·locació del mural de 8,75 m2, la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament es va comprometre a proporcionar la infraestructura necessària per a la seva col·locació final, que consistia en el muntatge d’una bastida, però la tasca de col·locació del mural va ser encarregada als professionals de la Brigada Municipal, que col·locaria els dotze panells que conformen el conjunt harmoniós d’aquesta magnífica obra artesanal.

Segons la conversa telefònica que hom ha tingut el 27 de febrer amb la senyora Marta Rubio, cap del Servei de Cultura, per tal de preguntar-li com estava la situació de la col·locació del mural que s’havia enllestit (com hem dit anteriorment) el juny de 2017, però que encara avui roman al terra de l’AAPC, la senyora Rubio m’ha dit que avui (dimarts 27 de febrer) la Brigada Municipal hi estava treballant. Per fi podrem donar l’enhorabona a les creadores d’aquesta obra artística que, amb tant d’esforç i il·lusió, al final la veuran col·locada. I, com no, el ciutadans i ciutadanes també en podran gaudir.

Albert Lázaro

Febrer de 2018

Comparteix: