Peces del jaciment del carrer de Paris es presenten en societat

El proper 18 de maig, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, hi haurà Jornada de Portes i visites guiades Obertes al Museu Ca n’Ortadó on es podran veure, per primer cop, peces procedents del jaciment arqueològic del carrer de París. Les persones que s’acostin al Museu aquest dia podran entrar al Museu i participar en les visites guiades de forma gratuïta.

CapturaAprofitant la celebració, s’exposaran per primer cop una selecció de les peces de ceràmica que formaven part dels aixovars funeraris del sepulcre col·lectiu del carrer de París, descobert i excavat durant els anys 2003-2004. Les peces han estat restaurades pel Servei de Conservació de Bens Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Aquest és el cinquè any consecutiu que el museu de la ciutat s’afegeix a aquesta iniciativa que va néixer amb la voluntat de què arreu del món aquest fos un dia destinat a divulgar els museus, els seus valors, les seves col·leccions, les seves activitats.

L’Hipogeu del carrer de París

El jaciment del carrer de París data d’aproximadament l’any 2500 abans de Crist i, segons indiquen tots els especialistes, està cridat a ser un referent europeu en l’estudi d’una època de la prehistòria sobre la qual encara hi ha moltes incògnites. El jaciment és un hipogeu, un sepulcre col.lectiu amb diferents nivells funeraris i que conté moltes restes humanes i, també, un aixovar molt important des del punt de vista històric. Tot aquest material permet fer-se una idea de la cultura material, de la dieta, les patologies i fins i tot l’estructura social d’aquelles persones que vivien al territori de l’actual Cerdanyola.

Entre aquest aixovar s’han trobat vasos campaniformes d’estils diversos i en diferents nivells –tres- funeraris, cosa que indica diferents etapes i que obre camins essencials en la investigació d’aquesta cultura i aquest període.

Segons indiquen els especialistes, hi ha diferents teories sobre la procedència dels vasos campaniforme:

  • Eren l’equipatge de certs pobles que creuaven Europa.
  • Es tractava de pobles mercaders que portaven el material campaniforme.
  • Els individus no es movien, sinó que eren les ceràmiques o els models els que es movien en rutes de comerç.

En tot cas, i tot i les diferents teories, són elements de producció local i marcarien l’estatus social de les primeres élites europees. Font: cerdanyola.info.

Comparteix: