L’economia social i solidària entra a la universitat

La UAB va inaugurar ahir la primera edició d’un postgrau sobre Economia Social i Solidària que se centra en el desenvolupament local, el cooperativisme i la transformació local. L’objectiu és formar sobre una “manera diferent de fer economia”, a partir de la participació de l’àmbit universitari (UAB), l’administració local (Ajuntament de Sabadell) i el teixit associatiu (Teler cooperatiu/ Ateneu Cooperatiu del Vallès). El postgrau vol contribuir a omplir el buit que hi ha actualment de l’Economia Social i Solidària en l’educació formal.

Imatge: uab.cat

Imatge: uab.cat

L’Economia Social i Solidària és un model que està creixent en volum econòmic i en interès social i polític. D’una banda, la crisi econòmica i el debat sobre els límits del model de creixement capitalista, i d’altra banda, la solvència econòmica i organitzativa de projectes cooperatius o associatius, posen sobre la taula la necessitat d’un canvi de rumb en les polítiques de promoció econòmica. Es veu necessari un canvi d’estratègia en el model de desenvolupament socioeconòmic territorial que cerqui una economia arrelada i de proximitat.

Aquest postgrau vol fer de l’Economia Sociali Solidària una eina per a tot tipus de col.lectius, i facilitar els mecanismes per tal que es puguin generar nous projectes o es reforcin els existents. També vol contribuir a que desaparegui l’actual manca de presència de l’Economia Social i Solidària als espasi d’educació formal.

Ahir es va celebrar l’acte d’inauguració de la primera edició d’aquest postgrau: Postgrau d’Economia Social i Solidària: Desenvolupament local, Cooperativisme i Transformació Social, on hi participen 25 persones, i que té lloc des del gener fins al juliol al Campus Sabadell de la UAB. L’objectiu de contribuir a la construcció d’un marc d’aprenentatge i debat al voltant d’una manera diferent de fer economia, a partir de la participació de l’àmbit universitari, l’administració local i el teixit associatiu.

El postgrau segueix una metodologia innovadora, i s’estructura seguint el fil del disseny i posada en marxa d’un projecte nou, o d’una nova vessant d’un projecte ja existent. Així, el treball final del postgrau consistirà en la construcció d’una iniciativa econòmica, la realització d’un projecte de recerca o la definició d’una proposta d’acció política.

El postgrau ha estat impulsat per la UAB, l’Ajuntament de Sabadell, el Teler Cooperatiu i la Fundació Autònoma Solidària, i està promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que té el finançament del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social – Servei Públic d’Ocupació Estatal. A més, ha rebut el suport de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, la Fundació Seira i la Fundació Roca i Galès.

Comparteix: