La UAB dirigeix un projecte arqueològic a Egipte

El primer projecte d’intervencions arqueològiques a Egipte realitzat i dirigit íntegrament des de la UAB, de la mà del professor Joan Oller, ha finalitzat la seva primera campanya d’excavacions, realitzada dins del “Sikait Project” i centrada en un extens jaciment d’epoca romana.

egiLa campanya del “Sikait Project” ha estat dirigida per Joan Oller Guzmán, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana. Es tracta d’un nou projecte de recerca arqueològica centrat en l’estudi de la zona del Parc Nacional de Wadi Gemal (desert oriental d’Egipte) d’època romana. És una àrea d’alt interès científic i patrimonial, que en època antiga va destacar per ser l’única zona de tot l’Imperi Romà d’on es podien extreure i exportar maragdes -d’aquí el nom a les fonts clàssiques de “Mons Smaragdus”-. El projecte recull el testimoni del “Wadi Gemal Project”, dirigit per S.E. Sidebotham, professor de la University of Delaware, i compta també amb la col·laboració del Polish Centre of Mediterranean Archaeology.

Aquesta primera campanya ha tingut com a objectiu reiniciar les excavacions arqueològiques al jaciment més important de la zona, Wadi Sikait, un extens assentament de cronologia romana (ss. I-VI dC) dedicat a l’explotació de les mines de maragdes. Es tracta d’un jaciment especialment remarcable per l’alt estat de conservació de les estructures (amb cases amb murs de 3 i 4 metres d’alçada), en el qual en aquesta primera campanya s’han realitzat fins a sis sondejos arqueològics en tres edificis singulars, destacant el temple principal de l’assentament. Els resultats d’aquesta recerca es publicaran en els pròxims mesos.

L’equip ha comptat també amb la participació de tres arqueòlegs i dues conservadores – restauradores. La campanya ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Fundació Palarq i als permisos del Supreme Council of Antiquities egipci.

Comparteix: