La UAB lidera un projecte sobre un nou tractament del càncer de mama

La UAB lidera el projecte Neosetac, que pretén desenvolupar una nova teràpia de nanofàrmacs basats en seleni per al tractament del càncer de mama. Les cinc institucions i empreses europees que hi participen es reuneixen aquests dies al campus per iniciar-lo.

Columnes_UABL’aplicació clínica de compostos de seleni per al tractament del càncer de mama s’ha limitat fins ara a la quimioprevenció com a suplement alimentari. El projecte, coordinat per Manuel Valiente, professor del Departament de Química, pretén potenciar la capacitat antitumoral d’aquest component amb el desenvolupament de nanopartícules biodegradables que el condueixin i alliberin específicament a la zona tumoral mamària. L’objectiu és traslladar els resultats prometedors inicials que han obtingut amb dos potents compostos a la fase de producció, per a la realització d’estudis clínics.

Neosetac també contempla estudiar la funcionalitat de les nanopartícules per cèl·lules i cèl·lules mare canceroses per millorar l’eficàcia terapèutica de la quimioteràpia i prevenir-ne la recurrència. “Aquests avantatges ens poden conduir a millorar l’activitat anticàncer i reduir la toxicitat sistèmica”, indiquen els membres del consorci en la descripció del projecte.

Amb un pressupost de 504.000€ i un termini de realització fins al 2021, el projecte serà una col·laboració públic-privada que inclou tres institucions de recerca i dos empreses d’Àustria, de Suècia i d’Espanya. La UAB elaborarà el compostos de seleni, el Karolinska Institutet s’encarregarà de les nanopartícules per aplicacions mèdiques, ACIB s’ocuparà de la seva direccionalitat, Stockholms Laens Landsting (VEC) produirà els nanofàrmacs, AbBCN els anticossos; i Austrian Drug Screening Center (ADSI) durà a terme la planificació i la realització dels estudis clínics.

El càncer de mama causa el 10,4% dels càncers en dones i més de 410.000 morts a l’any en tot el món. És el que més incidència té entre les dones i a Europa es registren més del doble de nous casos anuals que a qualsevol altre lloc del món.

Neosetac ha estat finançat pel Marie Sklodowska-curie Research and Innovation Staff Exchange (RISE) del programa Horizon2020. La primera reunió de treball té lloc els dies 22 i 23 de gener a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

Comparteix: