El deute de Cerdanyola es redueix un 14% en els dos anys de Compromís al Govern

Del «no pagarem el deute il·legítim» a reduir el deute de l’Ajuntament amb els bancs en un 14%, el que suposa un total de 3.022.000 d’euros.

El mes de juliol de 2013 l’Ajuntament de Cerdanyola va declarar il·legítim part del deute municipal amb els bancs. Llavors es van presentar dues mocions, una de Compromís per Cerdanyola – estava a l’oposició – i altra d’ICV-EUiA. Les dues mocions demanaven la il·legitimitat de part del deute municipal, però Compromís anava més enllà i sol·licitava també la suspensió cautelar del pagament dels interessos que considerava il·legítims.

Finalment la moció de Compromís no es va aprovar – la d’ICV-EUiA sí – i, capricis del destí, Compromís va aconseguir dos anys més tard l’alcaldia de la ciutat. Durant aquests dos anys – 2013-2015 – la moció va quedar arxivada a un calaix. Tot feia pensar que amb l’entrada de Compromís al capdavant del Govern aquesta proposta aprovada per la majoria del plenari tiraria endavant, però no va ser així.

Han passat dos anys i mig des de l’entrada del grup de Carles Escolà al Govern Municipal i no només la moció continua al calaix, sinó que el govern de Compromís ha pagat la part del deute bancari corresponent a aquest període, fins al punt que el deute bancari s’ha reduït un 14% (3.022.000 d’euros).

Compromís va demanar – a l’oposició – fer efectiva la moció

Tres mesos després de l’aprovació de la moció, Compromís continuava «lluitant» perquè es fes efectiva, fins al punt de proposar on destinar els diners que no es pagarien als bancs: en la construcció d’un tanatori que oferís servei només a la ciutat.

Compromís va fer un ús partidista de la moció

Sembla que no s’equivocava el regidor d’ICV Santi Cayuela, quan en el ple de l’aprovació de la moció recriminava a Carles Escolà d’utilitzar el tema de forma partidista, ja que els resultats van ser uns grans resultats electorals que els van permetre accedir a l’alcaldia i una moció oblidada al mateix calaix on la va ficar el PSC.

Els números del deute

L’any 2012 va ser quan l’Ajuntament de Cerdanyola va tenir el seu deute més alt – sense comptar el deute del Centre Direccional, que es comptabilitza a part -, amb una qualitat de 33.239.000 € (578 €/habitant). Aquest va ser el segon any consecutiu del mandat de Carme Carmona (PSC) després d’entrar per una moció de censura i revalidar l’alcaldia en les eleccions de 2011.

L’any següent el govern del PSC va reduir el deute fins a arribar als 27.869.000 €. Va ser llavors quan es va realitzar la declaració de deute il·legítim. Des de llavors, malgrat que la moció va quedar aprovada, el deute amb els bancs s’ha anat reduint, inclús amb el “Govern del Canvi” que va demanar fer efectiva la moció.

deute deute2

Comparteix: