Les malalties relacionades amb l’amiant poden trigar fins a 40 anys a manifestar-se

Un estudi que ha dut a terme un equip d’investigadors catalans i que s’ha finançat entre l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha investigat les patologies que porten a emmalaltir i morir a causa de l’amiant. L’estudi s’ha realitzat en una zona del Vallès Occidental, on viuen prop de 500.000 persones, i analitza el conjunt de malalties que han patit per la inhalació de l’amiant entre els anys 1970 i 2006.

Cerdanyola del VallèDe tota la població estudiada, 544 persones van ser diagnosticades d’alguna malaltia relacionada amb l’amiant, ja sigui una patologia benigna o maligna. Tres de cada quatre persones estudiades eren homes, amb una edat que oscil·la entorn dels 60 anys. Prop del 40 % dels pacients patien més d’una malaltia relacionada amb l’amiant i una de cada quatre persones afectades patia una malaltia maligna.

L’estudi destaca que la font d’exposició principal és la laboral que es perllonga més de 20 anys (70 %), seguida de l’exposició mediambiental (15 %) i que l’amiant tarda uns 40 anys de mitjana a provocar problemes de salut. Els investigadors defensen que la publicació suposa un avenç original en tres punts concrets: en primer lloc, permet conèixer l’abast de l’afectació de l’amiant en el conjunt de la població civil; en segon lloc, es pot conèixer l’efecte sobre la salut quan s’acumulen malalties benignes causades per amiant, i en tercer lloc, possibilita avançar el moment del diagnòstic d’una malaltia relacionada amb l’amiant, que és el millor que podem fer per la salut de la persona afectada. En la mesura que el diagnòstic es retarda es fa més difícil preservar la salut”.

La situació a Catalunya sobre els problemes de l’amiant no és excepcional perquè l’amiant el trobem estès per tot el món. Es calcula que hi ha fins a 125 milions de treballadors que segueixen, actualment, en contacte directe amb l’amiant arreu del món. Els investigadors afirmen que «l’absència d’una política de salut dirigida a l’amiant impossibilita erradicar la mort per inhalació d’aquest material; es demostra l’efecte devastador que té sobre la comunitat una exposició perllongada a l’amiant i que a Catalunya cal una aproximació clínica millor per iniciar al més aviat possible tasques preventives i promocionals de salut.»

L’amiant

L’amiant és una fibra natural que té característiques tecnològiques excepcionals. Disposa de molt bona resistència a les temperatures extremes, a la pressió mecànica, química, elèctrica i biològica. Per aquesta raó s’utilitza en múltiples aplicacions en l’àmbit de la construcció i la indústria. La seva inhalació pot provocar malalties benignes i malignes. Entre les primeres es troben les plaques pleurals, l’aigua al pulmó i la fibrosi pulmonar, anomenada també asbestosi. Entre les malignes es poden trobar el  mesotelioma pleural1, peritoneal2, la neoplàsia broncopulmonar3 i d’altres neoplàsies (càncers) menys freqüents.

L’IDIAP Jordi Gol:

L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut en el primer nivell assistencial, que té com a objectiu impulsar i desenvolupar la innovació i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària, i oferir formació amb la finalitat de generar coneixements, difondre resultats i traslladar-los a la pràctica clínica per aportar eficiència al sistema sanitari i promoure i millorar la salut de les persones.

La Fundació Jordi Gol i Gurina es va crear l’any 1996, per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària. Des de l’any 2006 és l’lnstitut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). El 2010 s’adscriu a la UAB com a institut universitari de recerca en atenció primària. L’Institut té la certificació de qualitat ISO 9001:2008 des del 2011, en les seves activitats de suport i assessorament a projectes de recerca.
Article de referència:
Abós-Herràndiz R, Rodriguez-Blanco T, Garcia-Allas I, Rosell-Murphy I-M, Albertí-Casas C, Tarrés J, et al. Risk Factors of Mortality from All Asbestos-Related Diseases: A Competing Risk Analysis. Canadian Respiratory Journal [Internet]. 2017;2017:1–9. Disponible a: https://www.hindawi.com/journals/crj/2017/9015914/

Comparteix: