La PAH porta al carrer la seva proposta de llei de l’habitatge estatal per reclamar al PP que no la veti
La proposta de la plataforma va ser registrada el passat 10 de gener en el Congrés espanyol, però caldrà esperar fins al març per saber si els populars veten el debat, en un moment en què els desnonaments en casos de lloguer no paren de créixer.
En ple compte enrere per saber si la Llei de l’Habitatge de la PAH esquiva el veto del Partit Popular, des de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca s’ha decidit treure-la als carrers per explicar-la pels municipis.
Registrada el passat 10 de gener, ara segurament caldrà esperar fins a mitjans de març per saber si els populars veten el debat de la llei al Congrés espanyol. Tot i que, un dels portaveus de la PAH, Luís Sanmartín, defensa que es tracta de “demandes de mínims”, no tenen massa confiança en un partit que el 2013 ja va bloquejar la ILP hipotecària, juntament amb Ciutadans.
Precisament, la Llei d’Habitatge, a més d’incloure la dació retroactiva, la moratòria de desnonaments, la mobilització d’habitatge social i la garantia de subministraments, explicita un canvi de la LAU. La reforma del 2013, precisament pocs mesos després que la banca es veiés obligada a cedir prop de 6.000 pisos al Fons Social d’Habitatge estatal per a persones desnonades, va significar una desprotecció de les llogateres. Un dels aspectes més polèmics va ser la retallada dels anys de contracte a tres, i la PAH demana que es torni a un mínim de cinc anys. A més, també defensen un marc de regulació dels preus, com és l’anomenat Índex de Preus del Lloguer, un instrument elaborat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona que, de moment, és només orientatiu, és a dir, no d’obligat compliment.
El Constitucional bloqueja les lleis autonòmiques
La PAH ja ha impulsat lleis sobre habitatge a Catalunya, al País Valencià i a Múrcia, però en tots els casos, lamenta Sanmartín, “el PP ha actuat com a lobby de la banca, dels especuladors i les subministradores”. L’abril del 2016, el Consell de Ministres va portar la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica al Tribunal Constitucional (TC). A Múrcia, el Govern espanyol la va recórrer l’abril del 2017. I al País Valencià, el novembre del 2017, els populars van presentar un recurs d’inconstitucional a la Llei 2/2017 per la funció social de l’habitatge i la llei 3/2017 per pal·liar i reduir la pobresa energètica.
Dins la llei estatal que planteja la PAH, explica Sanmartín, s’ha inclòs la importància de respectar les competències autonòmiques. Cal reivindicar, explica, que la part de la llei catalana que continua vigent ha aturat 39.000 talls de subministraments, segons dades de la Generalitat de Catalunya, i ha aconseguit milers de reallotjaments. “S’han d’estendre aquestes mesures a la resta de l’Estat”, reivindica.
Aquesta notícia ha estat redactada Gemma Garcia pel setmanari La Directa. Cerdanyola Informa ha pogut fer difusió gràcies a la seva llicència Creative Commons. Pots ajudar a fer que el projecte de La Directa continuï endavant subscrivint-te o fent-te sòcia.