Stop Pujades es mobilitza contra l’increment del preu del transport a l’àrea metropolitana de Barcelona

Després de la pujada de les tarifes anunciada el passat 28 de desembre, les activistes en defensa del transport públic van convocar accions a deu estacions i una assemblea oberta a La Sagrera. Anuncien mobilitzacions pels pròxims mesos.

2017_01_03_stopujades_manu_01_0Si heu comprat un títol de transport de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona a partir de l’1 de gener, haureu comprovat com els preus s’han encarit. L’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat anunciaven la pujada de preus el passat 28 de desembre, que incrementa en una mitjana d’un 2% els títols de transport, llevat de la T-Jove i l’abonament per a persones sense feina. Així, el títol de deu viatges, el més venut, passarà dels 9,95 euros que valia el 2017 als 10,20 que costarà enguany. Es tracta del primer encariment dels preus després de tres anys, que contrasta amb la congelació de les tarifes que han aprovat les autoritats de transport de Girona, el Camp o Lleida.
Per fer front a aquesta pujada, la Plataforma Stop Pujades s’ha reactivat i ha començat l’any amb un dimecres de mobilització a l’àrea metropolitana de Barcelona. Ahir a les set de la tarda es van convocar concentracions a deu estacions de la xarxa de metro, ferrocarrils de la Generalitat i rodalies Renfe, on es van obrir les portes per evitar el pagament de viatges. Cap a dos quarts de vuit, les primeres activistes en defensa del transport públic arribaven a l’estació de La Sagrera de Barcelona, on s’havia convocat una assemblea oberta que finalment començaria a les vuit de la tarda. Més de 150 persones hi van participar, al crit d’”aquesta pujada no la pagarem” i “el metro serà sempre nostre”.
Per a la Plataforma Stop Pujades Transport “és inacceptable que, un cop més, siguem les usuàries les que paguem, d’una banda, la manca de finançament públic –especialment per part de l’Estat espanyol– i, de l’altra, el deute acumulat fruit de la mala gestió, l’excés de directius amb salaris astronòmics i la pràctica de la majoria de partits de convertir TMB en un cementiri polític d’elefants”, expliquen en el seu manifest. A més, a l’acció d’ahir també es va criticar la decisió de fer públic l’increment dels preus un 28 de desembre, en unes dates marcades per les vacances de Nadal.Les activistes en defensa del transport públic exigeixen a les administracions aturar la pujada, a més d’incloure la plataforma en una taula social “que permeti generar unes tarifes d’acord amb el poder adquisitiu de la majoria d’usuàries, en uns moments marcats per l’elevat atur, la precarietat econòmica i laboral i els baixos ingressos, per assegurar que el transport públic és un servei bàsic i no un luxe”. Participar d’aquesta taula també permetria revertir iniciatives com la T-Mobilitat, fortament qüestionada pels actors socials pels vincles amb empreses privades com la Caixa o Indra.

L’assemblea oberta convocada ahir per la Plataforma Stop Pujades va decidir ahir continuar amb les mobilitzacions a partir d’ara, per mirar de revertir les actuacions que denuncien i fan una crida “a tots els barris, pobles, viles i ciutats que organitzin accions prèvies, que seran informades en els pròxims dies”.

Aquesta notícia ha estat redactada pel setmanari La Directa. Cerdanyola Informa ha pogut fer difusió gràcies a la seva llicència Creative Commons. Pots ajudar a fer que el projecte de La Directa continuï endavant subscrivint-te o fent-te sòcia.

Comparteix: