El nostre petit homenatge al “Che periodista”

Avui es compleixen 50 anys de l’assassinat del Che Guevara a mans d’agent de la CIA. Cerdanyola Informa vol rendir homenatge al Che Guevara periodista, el “Che” desconegut que va fer periodisme revolucionari al servei de l’alliberament dels pobles. Per aquest motiu avui, 9 d’octubre de 2017, no publicarem cap notícia. Avui és el dia de cridar ben alt que els mitjans de comunicació independents han de ser una eina per la revolució social!

che-periodistaAvui commemorem el cinquantenari de l’assassinat d’Ernesto Che Guevara, l’octubre de 1967 a Bolívia, després d’haver estat ferit en combat. Evoquem la profunda empremta, encara poc coneguda que va deixar en el periodisme. Che va ser periodista com Fidel, com José Martí, no només per guanyar més i més amor cap a les idees revolucionàries, sinó també per donar curs a les excel·lències que els cremaven; a les seves virtuts de comunicadors.

Del jove Guevara es desconeix gairebé que va ser no només corresponsal a Mèxic de l’Agència Llatina (AL), per cobrir els Jocs Panamericans del 12 al 26 de març de 1955, gairebé 2 anys abans del Granma.

Poc es coneix que Ernesto Guevara escrivia les cròniques que es publicaven acreditades a AL feia les fotos, com explicava Severino Rosell al comandant William Galvez. El Guajiro Rosell i Ferran Margolles revelaven i imprimien aquestes fotos, ja que Che els va portar a treballar amb ell i guanyar alguna cosa en l’agència argentina. Ja llavors la seva vida estava sòlidament lligada a la de Fidel i Raúl Castro i als revolucionaris de l’Illa.

Che va ser creador amb Fidel de Radio Rebelde en 1957, i les importants iniciatives escomeses. Sense elles, el món dels anys 50 hagués pràcticament ignorat el que passava a la Sierra Mestra. Tots dos dedicaven no poc del seu temps i talent, pacientment, a informar com anava progressant incessantment aquella dotzena de guerrillers que van aconseguir reagrupar-se en Cinco Palmas, el 1956, després del que amb raó va qualificar el Che com naufragi, més que desembarcament.

Radio Rebelde

A Sierra Mestra, el Che va ser no només un dels més destacats guerrillers sinó també el seu cronista i alguna cosa encara més important, l’artífex amb Fidel de la creació i accionar de l’emissora Radio Rebelde que va posar a les orelles i ments del poble cubà, dels pobles de l’Amèrica Llatina, les incidències diàries de la guerrilla.

Aquella lluita es va anar introduint en els cors de tots ‘atenent sempre al principi fonamental que la veritat, els fets, a la llarga, resulten favorables per als pobles’.

Diàriament des de Radio Rebelde, en les veus de Violeta Casals, Jorge Enrique Mendoza, Orestes Valera i Ricardo Martínez, les notícies sobre la lluita guerrillera esdevenir la més important i seriosa font d’informació. Rebelde va posar en ridícul al dictador Fulgencio Batista, qui fins al 31 de desembre de 1958, informava a la UPI que havien aniquilat a l’exèrcit rebel.

Per això, els revolucionaris a Madrid acordaven aquella última nit de 1958 tornar al combat, com es pogués, per suplir als caiguts que valentament havien arribat fins a Santa Clara amb el Che i Camilo. A les sis del matí d’aquell 1r. de gener no es podia creure que Batista havia estat derrotat.

Després del triomf, després de rendir amb Camilo Cienfuegos el decisiu paper de la invasió com Antonio Maceo en 1896, el Che va continuar escrivint en diversos òrgans com Verde Olivera i Combate.

Però no va acabar aquí la seva incansable tasca periodística i política. i algú volgués tenir una idea de la dimensió de les seves tasques informatives, hi hauria de treure el cap als 7 toms de prop de 500 pàgines cada un de la monumental obra ‘Che en la Revolució Cubana’, compilats pel seu col·laborador, Orlando Borrego Díaz.

Nova Agència Latinoamericana

Che i Fidel són els reals autors de la creació d’aquesta Premsa Llatina, agència informativa llatinoamericana d’informació, per contribuir a trencar el monopoli que llavors ostentaven a Amèrica Llatina les famoses ‘P’ (AP, UPI).

‘A mitjans de gener (1959) el Che explica a la seva mare que espera l’arribada de Jorge Masetti, a qui van a encarregar la creació d’una agència de notícies internacional’ (1)

No és molt conegut que els fons per crear-la els va aportar el Moviment 26 de juliol. I era el Che qui els lliurava en aquells difícils inicis.

Potser el guerriller heroic recordava quant patia per poder cobrar el seu salari com a corresponsal de l’argentina agència en aquells idus de març de 1959. Després de grans esforços i imaginació, PN ha aconseguit sustentar després. (Pres de Setmanari Orbe). Font

Comparteix: