Sancionarà el govern a Cespa?

Containers plens a vessar, mobles sense recollir durant dies, carrers plens de brutícia, camions de Cerdanyola a altres municipis. Sancionarà l’Ajuntament a Cespa?

En els darrers mesos els serveis de neteja de l’empresa concessionària Cespa són el focus de crítiques ciutadanes: containers que omplen a vessar i no es buiden amb la freqüència necessària, carrers plens de brutícia, mobles abandonats que triguen més de tres setmanes en recollir-se,… només cal donar-se un tomb pel carrer o ficar-se a les xarxes socials locals per comprovar-ho: el malestar és generalitzat.

La situació és cada cop més insostenible però, després de dos anys, el govern municipal encara no ha obert cap sanció a l’empresa filial de Ferrovial: la ciutadania paga el contracte més car de l’Ajuntament amb els impostos, l’empresa no està a l’altura de la ciutat i el govern no li sanciona.

Segons han informat a Cerdanyola Informa persones properes a l’empresa, hi ha descontent d’una part de la plantilla – no s’han especificat els motius – i aquest fet podria ser el causant de la deixadesa actual.

Un camió de la flota local, trobat a Parets

Imatge: R.S. (Facebook)

Imatge: R.Sánchez. (Facebook)

El passat 12 de juliol un ciutadà va enxampar a Parets un camió cerdanyolenc de Cespa. Aquest fet va ser posat en coneixement d’una de les regidoresde l’Ajuntament, per saber si tindria sancions. A data d’avui no hem rebut cap informació, només que “la sanció seria d’uns 10.000 euros”. Es posarà aquesta sanció? En 2013 l’Ajuntament va multar amb 9.001 euros per un fet similar:

En maig de 2013 un treballador de l’Ajuntament va rebre una imatge i un missatge d’un amic de Sitges que deia: “Hi ha un camió del teu poble al meu poble“. Aquesta imatge va circular per les xarxes socials i va tenir gran repercussió, fins al punt que el cas es va incloure en l’ordre del dia del ple de juliol de 2013 (punt número 7).

Cespa va reconèixer els fets i, dies després, en el debat plenari, es va votar una sanció a Cespa per un import de 9.001 euros per no haver demanat autorització per fer tasques de neteja a la localitat de Sitges.

El plec de clàusules del contracte parlen que, en cas que no es puguin quantificar els perjudicis per la ciutat, se sancionarà a l’empresa per una quantitat mínima de 9.000 euros i màxima de 12.000 euros. En 2013 Carles Escolà, qui és ara alcalde de la ciutat, demanava, des de l’oposició, la sanció màxima.

Aquesta no ha estat la primera vegada que Cespa ha utilitzat patrimoni de Cerdanyola a Sitges. Dos anys després, en març de 2015, una ciutadana va trobar un contenidor de vidre al seu municipi.

Cespa té el contracte més elevat del pressupost

El contracte amb Cespa és un dels més elevats del total del pressupost municipal. Per l’any 2017 la despesa continuarà en 6,703,724 €. Crida l’atenció que fa tan sols 7 anys pagàvem 1,374,827€. Veure dades amb detall.

Costos de CESPA per la ciutadania (en euros).

cespa

El Govern de Cerdanyola va modificar, l’any 2012, el contracte amb Cespa. En el nou contracte es va fer una reducció del 10%, cosa que va demostrar que l’anterior contracte era abusiu i estava inflat. Davants aquests fets, el Govern va reconèixer que “era un contracte sobredimensionat”, per la qual cosa Compromís per Cerdanyola va reclamar una comissió d’investigació per posar llum sobre els contractes entre Ajuntament y Cespa, malauradament, el Govern d’ICV i PSC (2012) es va negar a tirar endavant aquesta comissió.

 

Comparteix: