Albert Lázaro exposa cartells històrics de cerdanyolencs

Albert Lázaro, col·laborador de Cerdanyola Informa, ha presentat part de l’Arxiu Lázaro a Cal Pintxo. En aquesta primera exposició es pot veure una selecció de 57 cartells històrics de Cerdanyola, editats durant els darrers 50 anys. S’exhibiran reproduccions dels cartells, ja que molts dels originals són, avui en dia, peces úniques i s’ha optat per evitar riscos de deteriorament.

albertlazaroCal Pintxo va ser l’escenari de la primera de les exposicions que Albert Lázaro vol fer amb els centenars de cartells que conserva al seu arxiu personal. Aquesta primera exposició, copresentada amb Miquel Sànchez, se centra en cartells de temàtica estrictament local. Tal com el mateix Lázaro destaca, encara que actualment ell sigui el dipositari de tota aquesta documentació, bona part d’aquests cartells van ser conservats durant molts anys per l’historiador local Miquel Sánchez.

Lázaro ha optat per organitzar l’exposició amb reproduccions dels cartells originals, per evitar possibles riscos de deteriorament durant els dies en els quals l’exposició de Cal Pintxo es mantingui oberta al públic. La major part dels cartells, molt possiblement, siguin actualment peces úniques. Per tant, si es perdessin no serien reemplaçables.

Durant els dies durant els quals l’exposició estigui oberta, Lázaro també ha previst que es puguin comprar, a un preu simbòlic (inferior a dos euros) reproduccions dels cartells exhibits. Segons diu, “es tracta del fet que si algú troba algun material que per a ell té un significat sentimental especial, es pugui endur el record a casa”.

Alguns dels cartells, els més antics, ens porten a la Cerdanyola anterior a la mort de Franco. Dels cartells editats ja en democràcia, hi ha una àmplia selecció que giren entorn del món de la cultura. També hi ha un bon nombre de pòsters de temàtica política. Finalment, es podran veure cartells editats per entitats cíviques del poble, entre els quals potser els podria destacar el que Lázaro creu que és “el primer pòster ecologista de tota la història de Cerdanyola”.

D’aquesta exposició s’ha exclòs els centenars de pòsters promocionant les obres de teatre que, durant les primeres dècades del segle XX, es feien a Cerdanyola i Ripollet. “Aquests pòsters, junt amb un volum molt important de fotografies de les obres, que també conservo, i a molts dels llibrets que es van editar amb el mateix motiu, es mereixen un tractament especial, i m’agradaria que en un futur no gaire llunyà fossin motiu d’una nova exposició monogràfica”.

Comparteix: