Expressa’t: El corredor de la Mediterrània

S’anomena així el projecte de unir per via fèrria (ample europeu) el port d’Algesires (Càdis), (prop del estret de Gibraltar, 14 Kms. que separen Europa de Àfrica), amb el centre de Europa.

Sembla que la idea neix al sí de la UE per que l’enorme trànsit de mercaderies que venen d’Àsia, especialment del seu est i sud, passa en sa major part pel Canal de Suez, recorre tot el Mediterrani per anar a desembarcar als ports del Canal de la Mànega, anglesos,belgues i neerlandesos, i des de allí per via fèrria cap al continent europeu.

Si ens fixem en el mapa de Europa, veiem que l’anterior recorregut descrit suposa fer la volta a ¾ parts de la Península Ibèrica, vorejar tot l’oest de França i després de desembarcar les mercaderies i traspassar-les als vagons ferris, portar-les a destí. Si, per contra, s’arriba en tren des del port d’Algesires s’estalvien milers de kms. i no cal fer transbord dels productes fins l’estació de destí. Està pensat, també, per a quan, tard o d’hora Àfrica entri seriosament al mercat amb els seus productes.

Dins Espanya això pot suposar un avantatge competitiu no sols per als productes catalans i valencians, ans també pels murcians i andalusos (meitat oriental).Deixo apart si això pot suposar alguna mena de peatge a cobrar per l’ús del territori. Malgrat això, el govern del PP, per comptes de la línia recta, opta per anar del port a Madrid i des de allí repartir joc per afavorir sols el gran grup econòmic de la capital. Pot ser que expliquem això ( i altres coses) als espanyols i ho incorporem al nostre argumentari.

Roger Caballé

Comparteix: