L’Ateneu Republicà de Cerdanyola edita les memòries de Ramon Poch, diari inèdit de la Guerra Civil a Cerdanyola

El llibre serà presentat el proper dimarts 27 de juny al Bar Grau, en un acte al qual assistiran els fills de l’autor. Ramon Poch va ser, als anys 30, una coneguda figura pública a Cerdanyola, arribant a ostentar el títol de Jutge de Pau, a proposta d’ERC.

PortadaPochPortadaEl proper dimarts, 27 de juny, a les 19 h., l’Ateneu Republicà de Cerdanyola (iniciativa d’ERC a la nostra ciutat que té com a objectiu promoure activitats culturals i cíviques obertes a tota la ciutadania) presenta públicament el llibre “La Guerra Civil a Cerdanyola (Notes d’un Diari)”. Es tracta d’un document, inèdit fins ara, redactat just després de la guerra per Ramon Poch, una de les figures públiques més conegudes a la Cerdanyola dels anys 30, gràcies a la seva activa tasca a la Unió de Rabassaires. Poch va arribar a ser jutge de pau de la població, a proposta d’ERC, que en aquells anys ostentava l’alcaldia.

Per les pàgines d’quest apassionant document, que desvetlla per primer cop episodis inèdits d’aquells tràgics dies, desfilen algunes de les figures més conegudes de la Cerdanyola d’aquells anys com l’escultor Viladomat o l’Alcalde Grau, entre d’altres. També s’expliquen de primera mà alguns dels tensos episodis viscuts entre els rabassaires de Cerdanyola i els militants de la CNT i la FAI (sovint, vinguts d’altres llocs) que durant una època es van fer els “amos de la situació”.

Aquest document ha estat, durant tots aquests anys, en mans de la família que, per diversos motius, sempre s’havia resistit a publicar-lo, encara que en alguna ocasió havia tingut propostes per a fer-ho. Ara, finalment, han decidit que ha arribat el moment de posar-lo a l’abast dels lectors. La tasca d’edició ha estat coordinada pels periodistes locals Albert Turón, J.A. Hidalgo i Joan Sánchez Braut. L’historiador José Luis Negreira ha aportat al projecte un pròleg, posant en context el document.

Exili a Santpedor i, posteriorment, a França

bnramonpochgranAl text s’expliquen els fets que, finalment, van obligar a Poch a marxar de Cerdanyola a Santpedor, per fugir dels anarquistes que volien acabar amb la seva vida. També es narra amb detall la darrera fugida dels republicans cap a la frontera Francesa, i tot el caos que la va envoltar.

L’acte de presentació es farà el dimarts, 27 de juny, a les 19 h., al Bar Grau (Carrer Sant Ramon, 180) i comptarà amb la presència dels dos fills de l’autor (Jordi i Serafina Poch). Encara que fa molts anys que els fills de Ramon Poch no viuen a Cerdanyola, conserven molta família a la ciutat.

Segons comenten els organitzadors de l’acte, “s’ha optat pel Bar Grau i no per algun altre espai més institucional, en part, per motius que podríem definir com simbòlics o sentimentals ja que Jaume Grau, qui va ser alcalde de Cerdanyola i amic de Ramon Poch, i el mateix bar, surten esmentats a les pàgines del diari…”

Durant l’acte es podran comprar els primers exemplars del llibre. Posteriorment, quedaran a la venda online, on totes les persones interessades podran triar entre comprar el llibre imprès o descarregar-lo, en format electrònic, de forma totalment gratuïta.

Comparteix: