Cerdanyola Recorda: Un bagul de tresors modernistes a la Plaça Sant Ramon

El Modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident i que, per desgracia, va tenir una curta durada, ja que va començar a finals del segle XIX i va acabar pràcticament l’any 1906.

Escala de volta catalana que pretén apropar-se a l'estil modernista, feta per Albert Lázaro l'any 1990

Escala de volta catalana que pretén apropar-se a l’estil modernista, feta per Albert Lázaro l’any 1990

El Modernisme es coneix a altres països com Art Nouveau (a França i a Bèlgica), Modern Style (a Anglaterra), Tiffany (als Estats Units d’Amèrica), Jugendstil (a Alemanya), Sezessionstil (a Àustria) Stile ’900 (a Itàlia). En el terreny de l’art (tot i que a Catalunya té un sentit més ampli) aquest moviment va tenir incidencia sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives.

A casa nostra el Modernisme va significar la consagració de grans arquitectes com Gaudí, Domènech i Montaner, Raspall, Puig i Cadafalch o Jujol. Hom creu que aquest moviment artístic fou l’edat d’or dels oficis a Catalunya, entre els quals figuren els de la construcció, com els paletes, enguixadors, estucadors, fusters, ebenistes, vidriers, ferrers de ferro forjat. En fi, tots els oficis de la construcció d’edificis, fàbriques i monuments.

Com ja he dit alguna vegada, quan comptava amb només 14 anys vaig fer de manobre de paletes de la categoria d’Agustí Mimó i Joanet Diviu, homes que havien treballat a la construcció de torres d’estiueig a tot el llarg camí que anava dels Quatre Cantons fins al carrer dels gitanos, carretera de Cordelles, i a la Gran Via Prat de la Riba, lloc on hi havia la majoria d’edificacions modernistes, d’aquí que a mesura que m’anava fent gran i em passejava pels mercats de brocanters de Catalunya m’he anat formant un concepte del significat del Modernisme i, a còpia d’anys junt amb la meva dona Adolfina, hem anat adquirint algunes peces que avui publiquem.

Val a dir que hom ha comptat amb el valuós suport d’aquest gran artista fotogràfic que és Joan Manel Vera “Tito”. Gràcies a ell podem admirar les excel·lents fotos que a voltes milloren l’objecte físic.

Albert Lázaro, juny del 2017

Fotografies de Joan Manel Vera “Tito”

Comparteix: