Cerdanyola Recorda: Es té prou cura del patrimoni històric?

Aquest mes de maig fa 31 anys que l’alcaldia va encomanar a un grup de ciutadans si ens volíem fer càrrec de crear una bandera que representés el poble, així com també de modificar l’escut local, ja que el que hi havia llavors no reunia les normes establertes pel Consell d’Europa. Després d’uns mesos de treball, la comissió formada per sis ciutadans vàrem enllestir l’encàrrec de l’alcaldia i, finalment, tant l’escut com la bandera foren aprovades el juliol del 1987.

D'esquerra a dreta, Joan Maria Cortada, Albert Lázaro, Jaume Mimó, Enric Sanabre, Miquel Sánchez i Jesús Bolinaga. Arxiu Albert Lázaro

D’esquerra a dreta, Joan Maria Cortada, Albert Lázaro, Jaume Mimó, Enric Sanabre, Miquel Sánchez i Jesús Bolinaga.
Arxiu Albert Lázaro

A l’escola-taller de Can Serra, on hom va ser monitor dels aprenents de paleta entre els anys 1988 i 1990, entre moltes altres coses i, a resultes de dues visites d’estudi que vàrem fer al Parc Güell, els alumnes van quedar impressionats de l’obra de Gaudí i es van entusiasmar molt amb el trencadís. A tal efecte, amb els alumnes vàrem pensar de fer amb la mateixa tècnica l’escut de Cerdanyola. Aquesta idea la vàrem exposar a la direcció del centre, que la va aprovar. Doncs bé, els alumnes, amb molta dedicació, varen fer l’escut utilitzant aquesta tècnica sobre una paret d’una espècie de construcció que hi ha als jardins de la Masia de Can Serra.

Alumnes de l'escola-taller de Can Serra (anys 1988-1990) amb el seu monitor.  Arxiu Albert Lázaro

Alumnes de l’escola-taller de Can Serra (anys 1988-1990) amb el seu monitor.
Arxiu Albert Lázaro

Condicions actuals en què es troba l'escut. Arxiu Albert Lázaro

Condicions actuals en què es troba l’escut.
Arxiu Albert Lázaro

Fa gairebé dos anys vaig fer una visita a aquest lloc, però quina va ser la meva sorpresa quan vaig veure que aquell escut que amb tanta dedicació havien fet els meus alumnes feia gairebé trenta anys estava actualment tapat per dos arbres.

Als pocs dies de prendre posició en Carles Escolà de l’alcaldia, em vaig reunir amb ell al seu despatx, on vàrem parlar de diferents aspectes referents al poble. Entre ells, vaig recomanar-li que retiressin els arbres de davant l’escut o, en el seu defecte, reproduïssin l’escut fet amb trencadís en un altre indret on es veiés, i em va dir que prendria nota. Fa poques setmanes que em vaig atansar a veure si s’havia portat a terme alguna gestió al respecte i, malauradament, els arbres continuen tapant l’escut. Senyors mandataris, cal tenir més cura dels elements patrimonials!

Albert Lázaro, maig del 2017.

Comparteix: