Endesa oculta informació del destí dels residus de la xarxa elèctrica

Endesa ha anunciat que treballa “per un model productiu més sostenible”, alhora que amaga informació de les empreses que gestionen els residus, així com del seu destí final.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imatge: tade-ac.com

Endesa afirma que ha aconseguit valoritzar el 75% dels residus retirats durant el 2016 a la nostra comarca. Aquest procés és realitzat per aprofitar els residus derivats de les diferents obres de manteniment i millora de la xarxa elèctrica que la companyia realitza. La valorització pretén anar un pas més enllà de la gestió dels residus, ja que intenta reutilitzar i aprofitar aquests materials per a uns altres usos.

L’obscur destí dels residus especials

El 41% del material processat correspon a residus especials, com per exemple oli aïllant i emulsions d’aigua amb oli dels transformadors. Aquests residus passen a un magatzem tancat per a residus especials i són lliurats als gestors especialitzats per al seu aprofitament o la seva eliminació controlada quan no és possible la seva valorització.

Cerdanyola Informa ha preguntat a Endesa quines són les empreses especialitzades en la gestió d’aquests residus i on s’eliminen, però la companyia elèctrica ha ocultat la informació i s’ha limitat a dir que “són gestors autoritzats per l’Agència Catalana de Residus”. Els veïns i veïnes de la ciutat sabem molt bé la incapacitat de l’Agència Catalana de Residus per gestionar els residus ja que, fruit de la seva mala gestió, la nostra localitat “gaudeix” de 16 abocadors tòxics descontrolats, dels quals, els coneguts Can Planas i Elena estan al capdavant per quantitat i gravetat.

Residus no especials

El 59% del material processat correspon a residus no especials: ferralla, aïlladors, runa, cablejat elèctric, pals de formigó, papers i plàstics, entre d’altres. Aquests residus passen per emmagatzematge intermedi a instal·lacions específiques, equipades amb uns compartiments amb contenidors específics.

La hipocresia d’Endesa

Endesa afirma apostar per la sostenibilitat ambiental i diu treballar “per la reducció de l’impacte sobre el medi ambient”, alhora que continua sense plantejar-se tancar cap de les centrals nuclears que té a Espanya (actualment és accionista del 75% de les centrals nuclears espanyoles). Però hi ha un fet que posa més en relleu la “hipòcrita sostenibilitat ambiental” de la companyia: vol tornar a obrir la central de Garoña (Burgos), una central que va tancar després d’haver patit 136 successos des de 1990 fins a 2009.

Comparteix: