El Govern Municipal i Stop Direccional inicien treballs a Can Planas

HDV_1253.MP4.Imagen fija001HDV_1253.MP4.Imagen fija001stop

Stop Direccional ha anunciat que ha iniciat a treballar, juntament amb el Govern Municipal, per donar solució a la problemàtica de Can Planas i trobar responsabilitats.

La plataforma ciutadana “Stop Direccional” ha anunciat que està treballant amb el Govern Municipal per tal de trobar solucions a la contaminació que produeix l’abocador de Can Planas i, per últim, per trobar responsabilitats en les entitats privades i públiques que van contribuir en l’estat de descontrol mediambiental en que es troba actualment el dipòsit.

La plataforma, que va iniciar les reunions amb el grup municipal de Compromís el passat mes de desembre – cap altra partit els ha demanat una reunió d’ençà que les van demanar al ple d’octubre – va acabar arribant al compromís de treballar conjuntament per tal d’atendre a les demandes de Stop Direccional. El primer que es va acordar en aquesta reunió és fer una rassa per comprovar si, tal com afirma la plataforma ciutadana, hi ha connexions entre l’abocador de Can Planas i la xarxa de clavegueram. L’objectiu de Stop Direccional, fins que no es contamini al 100% la Plana, és trobar aquests drens i tractar “d’una manera coherent” els lixiviats que aboquen.

La rassa es realitzarà paral·lelament entre la riera de Can Magrans i el perímetre de l’abocador que toca amb la riera. El grup es mostra convençut que aquestes connexions existeixen, i recorden que aquesta qüestió ve de lluny: en 2004 ja es va empalmar un dren a la xarxa i, el 2011, la plataforma “Cerdanyola Sense Abocadors” va descobrir que hi havia un altre dren de ciment, col·locat en 1995, l’any que es va clausurar l’abocador. Llavors, Miquel Trullols, responsable de l’Agència de Residus, va negar en una xerrada pública que hi hagués aquesta connexió, però Albert Lázaro va posar un vídeo que el va deixar en silenci. És per aquest motiu que la plataforma considera que hi ha més drens.

Paral·lelament a aquesta rassa l’AMB ja ha examinat, amb una càmera subterrània, les possibles connexions, però la feina no s’ha pogut enllestir per les condicions del terreny.

El Govern agraeix la tasca de Stop i aposta per la transparència al Centre Direccional

Ivan González, regidor de medi ambient, ha agraït a Stop Direccional la tasca perseverant que ha fet per la descontaminació de la plana. Ivan va demanar fa mesos un informe, però com que els ecologistes ho posaven en dubte, va iniciar els tràmits amb l’AMB per demanar la rassa, “que es farà amb la presència de Stop Direccional i qualsevol entitat que estigui interessada per garantir la màxima transparència en aquesta gestió”, deia González.

González ha aprofitat per recordar que algunes de les persones de Stop Direccional tenen molt a veure en la sentència del Tribunal Superior de Justícia que ha anul·lat el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional (PDU). Segons el regidor, aquesta sentència obre una finestra d’oportunitats per dotar al pla de transparència i de més participació ciutadana. En aquest sentit, Stop Direccional no es manifesta, ja que la plataforma no participa en cap PDU, sinó que treballa per descontaminar la Plana.

En un possible escenari on el PSC recuperi l’alcaldia per moció de censura, Ivan González dubta que el nou possible govern entrant compti amb la participació ciutadana. “No podem respondre pel futur, però si pel passat, i el tarannà dels governs socialistes respecte al Centre Direccional és no comptar amb la participació ciutadana ni pràcticament amb la participació política”, deia González, qui recordava que va ser el PSC qui va cedir l’1% de la participació de l’Ajuntament en el Consorci per dir que “aquest no era un projecte de l’Ajuntament sinó de la Generalitat”, limitant més la participació ciutadana.

Responsabilitats de la contaminació

El proper pas que s’ha fixat en la línia de treball traçada per Stop Direccional i el Govern Municipal és l’aclariment de responsabilitats, unes responsabilitats judicials i/o econòmiques que recauen sobre entitats privades i públiques des de fa més de 30 anys. Malgrat que aquesta és una tasca difícil, ja que molts delictes han prescrit, la plataforma ecologista té el compromís del Govern de treballar per aconseguir-ho.

Comparteix: