Cristina Almeida participa, dimarts 14/3 a la UAB, en el 40è aniversari dels assassinats dels advocats d’Atocha

Es presentarà un llibre sobre la vida de tres advocades marcades pels atemptats d’Atocha (Cristina Almeida, Manuela Carmena i Paquita Sauqillo), que ha prologat Alejandro Martínez Huerta, l’últim supervivent de la matança d’Atocha, que també serà present en l’acte a la Facultat de Dret.

defaultPer commemorar el 40è aniversari dels assassinats d’Atocha i el Dia  de la Dona, la Facultat de Dret de la UAB organitza demà, dimarts, 14 de març, dos  seminaris, una exposició i la presentació d’un llibre que recull les  vides de Cristina Almeida -que serà present a l’acte, acompanyada del president de la Fundación Abogados de Atocha, Alejandro Ruíz-Huerta, que ha prologat el llibre-,  Manuela Carmena i Paca Sauquillo. El llibre titulat Cristina, Manuela i Paca: tres vidas cruzadas, entre la justicia y el compromiso” (de I.Díaz, J.G. Alén y R. Vega) recull la trajectòria de les tres dones, que tenen en comú la professió d’advocades i juristes laboralistes així com el seu ferm compromís social.
El 14 de març, a les 12 h, a l’Aula Magna de la Facultat de Dret, es presentarà el llibre “Cristina, Manuela i Paca: tres vidas cruzadas, entre la justicia y el compromiso” (editorial Península), escrit per Irene Díaz, José G. Alén i Rubén Vega. El  llibre recull la trajectòria de Cristina Almeida -que serà present a  l’acte-, Manuela Carmena i Paca Sauquillo, tres advocades laboralistes.

Cristina Almeida és advocada, reconeguda activista feminista i  antiga militant del PCE i d’IU, escollida diputada a les Corts espanyoles amb aquest últim partit a les eleccions generals del 1986,  1989 i 1993, any en el qual va renunciar al seu escó. El 1996, va formar  el Partit Democràtic Nova Esquerra, que finalment es va integrar al  PSOE, partit on Almeida va ser candidata a la Presidència de la  Comunitat de Madrid el 1999.

Per la seva banda, Alejandro Ruiz-Huerta és el President de la Fundación Abogados de Atocha, i l’últim supervivent de la matança d’Atocha, en  què dos terroristes d’ultradreta van entrar al despatx d’advocats  laboristes d’Atocha, a Madrid, i van disparar contra els presents, tot assassinant cinc persones.

A les tres protagonistes del llibre els atemptats dels advocats les van marcar de per vida: un dels assassinats era germà de l’advocada Paquita  Sauquillo; Manuela Carmena es va salvar de ser víctima perquè havia canviat  a última hora una reunió; i Cristina Almeida va participar de forma  decisiva en l’acusació del judici. A les tres dones les uneixen també, a  més de la professió de l’advocacia i el món jurídic, un ferm compromís  social. “Les tres han estat, i segueixen sent, protagonistes de les  llibretats i de la construcció de la democràcia”, s’afirma en el llibre.

A més de la la presentació del llibre, la Facultat de Dret impartirà el mateix dia dos  seminaris, i impulsa una exposició a la Biblioteca de Ciències Socials  per commemorar els 40 anys dels assassinats dels advocats d’Atocha, que s’inaugurarà demà dimarts, 14 de març, a les 13.15 hores.

La Fundación Abogados de Atocha de Comisiones Obreras de Madrid treballa des de fa anys perquè continui viu el record en la memòria de la  societat, i sobretot en la dels joves, dels advocats laboralistes del  carrer Atocha 55, en homenatge continu als advocats assassinats el dia 24 de gener de 1977 al seu despatx. La UAB a petició de la Facultat de Dret va signar el 15 de juny de 2011  un conveni de col·laboració amb l’esmentada Fundación per l’assignatura  “Dictadura Franquista i Transició Democràtica” que s’imparteix  actualment com optativa en els Graus de Dret i de Relacions Laborals.  L’objectiu d’aquest conveni és promoure les relacions de caràcter  acadèmic i desenvolupar activitats de docència en matèries d’interès per  a les dues institucions.

La Facultat de Dret va rebre el premi de la Fundación Abogados de Atocha en la seva 9à edició al febrer del 2013 com  a reconeixement a la gran tasca docent portada a terme per aquesta  assignatura.

Comparteix: