El TSJC anul·la el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional

L’Associació Via Verda ha aconseguit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·li el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional. Aquesta anul·lació obre la porta a una nova planificació d’uns dels projectes urbanístics més importants de l’Estat.

Ha trigat a arribar, però l’Associació Via Verda ja ha tingut resposta a la denúncia que va presentar contra el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat una de les impugnacions que va fer l’Associació per aturar el PDU: les carències de l’estudi de mobilitat.

L’associació ecologista ha rebut amb satisfacció i alegria la notícia del TSJC, després d’haver rebut la decepció per haver perdut el contenciós sobre sòls contaminats. Segons l’advocat del cas, Íñigo Enterria, “aquesta sentència és una gran victòria perquè aquest Pla Director Urbanístic va fer molt de mal”.

Dels múltiples motius que va presentar l’Associació per anul·lar el PDU, la sentència només acull un: l’estudi de mobilitat. El document considera que el PDU és un planejament quimèric, on les autopistes no serien capaces d’absorbir tota la mobilitat que pogués moure el Centre Direccional, i només es podria resoldre amb la construcció d’una sèrie d’infraestructures, com poden ser el Quart Cinturó, l’ampliació de carrils de la B30 o la construcció del Túnel d’Horta. Sense aquestes actuacions, només es podria tirar endavant el 65% del PDU.

Segons li consta a Enterria, el Consorci té la intenció de presentar un recurs, però l’advocat creu que “és difícil que prosperi”. Malgrat tot, la presentació del recurs li permetria al Consorci guanyar temps per continuar endavant amb el seu projecte, ja que “el planejament vigent continua fins que no hi hagi cap sentència ferma que l’anul·li”.

Amb aquesta sentència, i segons Via Verda, “qui té la patata calenta és l’Ajuntament”, i hauria de ser aquest qui recuperi la participació en el dibuix final del territori i tenir en compte, entre altres aspectes, que no s’han de construir habitatges al costat dels abocadors, i més tenint en compte que a Cerdanyola i hi ha excés d’habitatge buit i que és incomprensible construir un nou barri residencial aïllat del nucli urbà de la ciutat.

Pla Estratègic de ciutat.

En el darrer ple de febrer es va aprovar una moció per crear una comissió per parlar del Pla Estratègic de Ciutat. Tal com explicava Via Verda, aquesta comissió hauria de buscar el consens perquè el nou desenvolupament de Cerdanyola miri pels interessos de la ciutat i no dels extra municipals.

El Govern fa les primeres valoracions

El Govern de Cerdanyola està començant a fer les primeres valoracions de la sentència i espera poder admetre un dictamen jurídic pròximament. Ivan González, regidor de territori, valora molt positivament aquesta notícia, ja que obre noves portes, unes portes en les quals s’haurà d’entrar amb una majoria plenària suficient per poder anar tots plegats, en la mateixa línia, en el dibuix del nou Pla Director Urbanístic.

Recorda que pots veure tota la documentació relacionada amb el PDU a l’Arxiu Centre Direccional de Cerdanyola Informa! 

El PDU del Centre Direccional és un planejament urbanístic situat entre la zona del Parc de l’Alba i el sector de Can Costa – entre Cerdanyola i Sant Cugat -, amb una superfície total de 4 milions de metres quadrats. El pla anul·lat contemplava la construcció de 4.633 habitatges, 284 mil metres quadrats de sostre comercial (on s’incloïa un dels centres comercials més grans d’Europa), i 1.523.633 metres quadrats per l’edificació d’indústries i oficines (fase iniciada).

L’Associació Via Verda està en procés de dissolució, un procés que finalitzarà quan es resolguin els processos judicials que va iniciar contra el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional.

Comparteix: