S’inicien les accions de lluita contra les taxes abusives de la UAB

Ahir van començar les accions prèvies a la vaga d’universitats convocada l’1 i el 2 de març amb el tall de l’AP7 i la B-30 per protestar contra unes taxes abusives.

web_005“Taxes abusives, vaga combativa 1 i 2 de març”. Amb aquest lema el moviment estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona, a quarts de deu del matí, ha tallat l’AP-7 i la B-30 al seu pas per Cerdanyola del Vallès. Una cinquantena de persones encaputxades han aturat la circulació cremant posteriorment pneumàtics banyats en gasolina sota les banderes d’”Autònoma Rebel”, fet que ha provocat retencions i llargues cues.
La circulació no ha pogut recuperar el seu curs natural fins passats 30 minuts, quan els Bombers ja havia apagat el foc i reparat els desperfectes de la calçada.
Aquesta és la primera protesta prèvia a la vaga d’universitats convocada pel dia 2 de març -ampliada a la Universitat Autònoma fins al dia 28 de febrer-, una mobilització que demana l’aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. Les estudiants assenyalen Arcadi Navarro, actual Secretari d’Universitats i Recerca, com a culpable del no compliment de la moció aprovada el passat abril pel Parlament de Catalunya, sobre la reversió de la pujada de preus universitaris de la Generalitat, començant per una reducció del 30% en les taxes universitàries per aquest curs 2016-2017. Aquesta moció va ser aprovada per tots els partits exceptuant Junts Pel Sí.
Arcadi Navarro i Cuartiellas va ser nomenat Secretari d’Universitats i Recerca a proposta del Conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget i Cantons, i d’acord amb el Govern, el 19 de gener de 2016, tres mesos abans de l’aprovació de la moció.
La demanda és clara: l’aplicació de tot allò aprovat pel Parlament de Catalunya. Junt amb aquesta demanda, a la UAB se’n sumen tres més destinades a la Universitat: la gestió pública de les reprografies, així com la gratuïtat dels dossiers i les impressions, davant la substitució de les treballadores per màquines i la reducció d’aquest servei bàsic a moltes facultats, el que provoca llargues cues; un servei de busos de la UAB que no estigui en mans d’empreses ni coordinat amb TMB, assegurant la seva gratuïtat davant la instal·lació de màquines de validació als busos i l’amenaça del futur pagament del servei de bus interuniversitari; i un campus lliure de bancs i caixes, també en els espais de governança de la universitat, demanda que es repeteix al llarg dels anys davant l’immobilisme dels membres de Govern de la Universitat. El lema deixa entreveure que el moviment estudiantil no té intenció de quedar-se quiet davant el no compliment: “taxes abusives, vaga combativa”.

Aquest article de Clara Jorquera  s’ha publicat a La Directa i s’ha compartit gràcies a una llicència creative commons.

Comparteix: