Esquerra considera que l’alcalde va a fiscalia tard i malament

ERC lamenta la manca de transparència de l’alcalde per haver anat a fiscalia sense haver traslladat els nous informes a la resta de grups municipals. Alhora, els republicans consideren que l’alcalde ha actuat tard i malament.

cerdanyola aparcaEl Grup Municipal d’ERC es va assabentar per la premsa que divendres l’alcalde, Carles Escolà, va anar als jutjats de Barcelona a lliurar a fiscalia l’informe de la Secretària sobre Cerdanyola Aparca i 4 informes més. El primer que crida l’atenció als republicans és la necessitat precipitada de fer un viatge en va en cotxe oficial fins a la ciutat de Barcelona per dur uns informes sobre un assumpte que l’alcalde coneix perfectament que s’han obert diligències penals en el jutjat d’instrucció número 7 de Cerdanyola, on també es pot lliurar qualsevol comunicació que es vulgui adreçar a la Fiscalia.

ERC posa en dubte que, tal com diu l’alcalde, l’acte hi hagi sigut de “total transparència”, doncs “no sembla clar ni diàfan quan no s’ha donat trasllat d’aquests nous informes a la resta de grups municipals i, menys encara, quan afirma que “aquests informes no es pronuncien sobre la possibilitat de fets delictius, sinó que expliquen com s’han succeït els fets”, diu ERC en un comunicat. En aquest sentit, el grup d’Helena Solà resta a l’espera de saber si la comunicació de fiscalia l’ha fet com a màxim representant de la institució, a títol individual o com a representant de CxC. I diu que “Si ha actuat com a alcalde hauria d’haver informat la resta de grups municipals”.

ERC manifesta que “resulta paradoxal que en el seu dia manifestés que no portava a Fiscalia l’informe de la secretària amb l’excusa que mancaven informes per a què fiscalia pogués “avaluar la possible existència d’eventuals il·lícits penals“, mentre que ara s’afirmi que els informes res no diuen sobre la possible existència de fets delictius. Les actuacions que fins avui ha dut a terme l’alcalde només es poden entendre com una tàctica dilatòria, obstaculitzadora i de menyspreu vers el seu anterior soci de govern, i que expliquen, un cop més, el com i el perquè de la sortida de govern dels regidors d’ERC”.

Des d’ERC es reitera que, “en compliment de les seves obligacions, des del primer moment que es va tenir coneixement s’havia de dur a la justícia l’informe de la secretaria atès que en ell s’advertia de la possible comissió de delictes”, fer-ho ara “només és fruit de la improvisació i del personalisme. És fàcil pensar que l’únic que volia aclarir d’aquell informe eren les referències que es feien sobre ell, i en cap cas, a la possible comissió de delictes, com ara es corrobora”.

Antecedents: Divendres 9 de febrer Carles Escolà lliura els informes a Fiscalia

Carles Escolà va lliurar el passat divendres a la fiscalia provincial de Barcelona l’informe de la secretària municipal dedicat a l’empresa mixta Cerdanyola Aparca junt amb els informes complementaris elaborats pels serveis municipals jurídics, econòmics i contractació i Intervenció de l’Ajuntament. Aquests documents aporten “contingut del tot imprescindible per entendre què ha passat en tot aquest procés” des del moment de la creació de l’empresa mixta de gestió dels aparcaments públics de la ciutat. Els informes permetran la tasca de la fiscalia per esbrinar si s’hauria incorregut en “eventuals il·lícits penals”, tal i com apunta l’informe de la secretària, a l’hora de dissoldre Cerdanyola Aparca.

L’alcalde indica que els informes elaborats pels serveis municipals no es pronuncien sobre la possibilitat de fets delictius, sinó que expliquen “com s’han succeït els fets i els actes administratius que van portar a la constitució de l’empresa” i el seu desenvolupament perquè entenen “que aquesta informació mancava en l’informe de Secretaria”.

L’informe de la secretària, presentat moments abans del ple extraordinari del 28 de desembre on s’aprovava l’aportació municipal de 3 milions d’euros per liquidar l’empresa Cerdanyola Aparca, va suposar l’anul·lació de la sessió plenària. L’alcalde va manifestar en aquell moment que la informació li semblava manifestament incompleta, per la qual cosa va encomanar informes als serveis jurídics, econòmics, contractació i intervenció de l’Ajuntament, que són els que van participar en els actes administratius més rellevants de l’empresa Cerdanyola Aparca. Paral·lelament va comunicar a la fiscalia la seva voluntat d’aportar tota la documentació, l’informe de la secretària i els documents complementaris elaborats pels serveis municipals.

L’alcalde ha lliurat els documents a la fiscalia perquè aquesta aclareixi “si hi ha o no hi ha delicte, si hi ha alguna qüestió que s’hagi d’investigar”, referida a la gestió de l’empresa mixta Cerdanyola Aparca, afegint que s’ha actuat amb “plena transparència”.

Carles Escolà manifesta que cap estudi constata que en la gestió de Cerdanyola Aparca s’hagi beneficiat econòmicament el soci privat “ni cap altre tipus de delicte” i manifesta que les irregularitats que es van detectar s’han afrontat des del primer moment. En aquest sentit, recorda que l’Ajuntament va resoldre per incompliments el contracte de la Zona Blava que portava Cerdanyola Aparca, i insisteix que també s’ha d’abordar una solució per a la situació econòmica de l’empresa.

L’Alcalde ha explicat que l’empresa està actualment en una situació més complicada perquè no s’ha pogut executar la seva liquidació arran de la no celebració del ple extraordinari del 28 de desembre en què s’aprovava l’aportació municipal de 3 milions d’euros que hagués permès liquidar i dissoldre l’empresa mixta Cerdanyola Aparca. “Teníem un pla per solucionar definitivament el problema”, explica, que no es pot dur a terme a l’espera del pronunciament de la fiscalia.

L’alcalde ha destacat que tot i la situació creada el govern segueix treballant per resoldre el problema “amb una solució que ha de ser la més beneficiosa per a la ciutat”. En aquest sentit, els estudis independents encarregats per l’Ajuntament aconsellen evitar el concurs de creditors, en considerar-lo l’opció més desfavorable econòmicament per a Cerdanyola del Vallès.

L’informe de Cerdanyola Aparca, al descobert

Les conclusions de l’informe redactat per la secretària de l’Ajuntament, Aurora Corral, alerta que podrien ser constitutius d’eventuals il·lícits penals tot un seguit d’actuacions reacionades amb Cerdanyola Aparca que perjudiquen a polítics i funcionàris de l’Ajuntament des de 2004 fins l’actualitat.

L’informe, que narra tots els fets amb detall, es pot consultar en aquest enllaç.

Comparteix: