El valor cadastral dels immobles urbans de Cerdanyola torna a baixar

El valor cadastrals dels immobles urbans de Cerdanyola baixarà el 8%. Aquesta baixada afectarà els impostos de l’IBI, de la plusvàlua, de transmissions patrimonials, de successions i donacions, de l’IRPF dels propietaris de segones residències i en la concessió de beques del Ministeri d’Educació.

El govern municipal ha decidit acollir-se, per segon any consecutiu, a la possibilitat d’actualitzar els valors cadastrals dels immobles urbans mitjançant el coeficient marcat des del govern central. Enguany, aquest coeficient estableix una baixada lineal del 8% per a tots els immobles urbans de Cerdanyola del Vallès. Aquesta baixada se suma a la del 18% que es va aplicar l’any passat mitjançant el mateix sistema. Així, un immoble amb un valor cadastral de 100.000 euros l’any 2015, va passar a tenir un valor cadastral de 82.000 euros al 2016 i de 75.440 euros aquest any 2017. La baixada acumulada és per tant d’un 24,66% en dos anys.

Durant els anys de l’esclat de la bombolla immobiliària, els valors cadastrals haurien hagut de disminuir d’acord amb la davallada del valor de mercat dels immobles, complint d’aquesta manera amb la llei segons la qual el valor cadastral no pot superar el valor de mercat. Tanmateix això no es va produir, amb importants conseqüències, ja que el valor cadastral dels immobles urbans és un element que té afectacions de cara al càlcul de diferents impostos: IBI, plusvàlua, transmissions patrimonials, successions i donacions, IRPF dels propietaris de segones residències i en la concessió de les beques del Ministeri d’Educació.

A més a més, l’IBI i la taxa de residus domèstics contempla bonificacions i reduccions a la quota, respectivament, per les famílies nombroses i per les famílies monoparentals, sent un dels requisits que el valor cadastral de l’habitatge habitual sigui inferior a 100.000€. Per tant, amb aquesta baixada de valors cadastrals més famílies es podran acollir a aquests beneficis fiscals i reducció de quotes.

La PAH demana l’aplicació de dues lleis 18/2007 24/2015

Arran d’aquesta baixada del valor cadastrals dels immobles de Cerdanyola, la PAH Cerdanyola – Ripollet ha demanat que es faci complir les lleis 18/2007 24/2015. Què diuen aquestes lleis?

Llei 24/2015

És la llei més garantista que existeix dins de l’Estat Espanyol, fruit de la lluita ciutadana, en matèria d’habitatge i pobresa energètica. El fet que la llei estigui en vigor no garanteix que les grans empreses la compleixin, motiu pel qual és condició indispensable que la ciutadania conegui els seus drets i pugui exigir els seus drets davant la banca, l’administració o les grans companyies de subministres.

Guies d’usuari de la llei 20/2015

Llei 18/2007

És la llei catalana del dret a l’habitatge que estableix la definició de la funció social de l’habitatge, tipifica l’incompliment d’aquesta i dóna eines tant per mobilitzar l’habitatge buit com per obligar a l’estat de conservació d’aquesta.

La PAH fa anys que denuncia la manca d’aplicació d’aquesta llei per tal de solucionar l’emergència habitacional. L’any 2015, del total dels 22.730 habitatges que consten a Cerdanyola, 979 habitatges, segons dades estatals de l’IBI, estaven buits o sense contracte o empadronament fixat. 155 d’aquests habitatges desocupats eren d’entitats financeres i societats mercantils.

Comparteix: