Alumnes de batxillerat simularan un judici sobre el cas Messi a la UAB

La Facultat de Dret de la UAB acollirà demà divendres, 3 de febrer, un judici simulat sobre el cas Messi, que duran a terme alumnes de Batxillerat, tutoritzats per estudiants de 3er Grau de Dret. L’activitat s’anomena “Divendres del Dret”, i l’organitza la Facultat de Dret i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, per a donar a conèixer les professions del món jurídic als alumnes de secundària. Els alumnes es divideixen en grups i treballen durant tota una tarda com si fossin veritables professionals del món jurídic. Al mes de març es farà una altra sessió com aquesta.

Columnes_UABEls Divendres del Dret vol aproximar les disciplines del Dret a l’alumnat de secundària que no ha hagi tingut cap contacte curricular amb elles de forma que puguin prendre una decisió sobre el seu futur amb la seva pròpia vivència. Hi participen 50 alumnes de 8 instituts de secundària diferents (del Vallès Occidental, Barcelona i Baix Llobregat), que s’hi van inscriure al mes de desembre, de forma lliure, a través de la pàgina web de la UAB.

D’altra banda, els alumnes del grau de Dret fan una tasca de tutoria d’acompanyament, i alhora duen a terme el desenvolupament de les capacitats argumentadores i expositives durant l’activitat. Tots els estudiants de Dret que fan de tutors pertanyen al Grup d’Argumentació i Debat, un col.lectiu d’estudiants de la Facultat de Dret que participen en campionats de debat a nivell nacional i internacional.

L’activitat comença a les 15.30 hores i acaba a les 20.00 hores. Els alumnes es divideixen en grups. Es fa una sessió de treball previ, en què s’explica a cada grup quina será la seva funció processal i les qüestions en les que s’hauran de fixar.

A continuació, es fa una construcció del cas a la Sala de Vistes, on un pèrit explica els elements bàsics per entendre els vídeos i fragments documentals del cas que es projecten. Tot seguit, els grups es reuneixen per passar l’enunciat del cas definitiu en paper i preguntar als professors i pèrits.

I per acabar, a les 18.00 hores, té lloc la Vista: amb l’exposició dels fets, interrogatori del testimonis, rèpliques i conclusions. Finalment, a les 20.00 hores, es fa una Sentència “in voce”, que tanca l’activitat de Divendres del Dret.

Cada any es tria un cas diferent. Si enguany ha estat el Cas Messi, l’any passat fou el Cas amiant i el Cas de les preferents. “Intentem triar casos coneguts i atractius des del punt de vista jurídic, com és el cas Messi enguany”, expliquen Josep Cañabate i Margarita Bonet, professors de Dret i organitzadors de l’activitat. El cas Messi va jutjar al jugador de futbol Leo Messi, que fou condemnat l’any passat a 21 mesos de presó per frau fiscal, després d’un judici mediàtic i polèmic.

Al març tindrà lloc una altra sessió de Divendres del Dret com aquesta. Al juliol, en els cursos d’estiu de la UAB també es farà una activitat com aquesta, adreçada a estudiants de secundària. I aquest dissabte, 4 de febrer, es fa a UAB-Casa Convalescència una activitat d’Argumentació i Debat adreçada als professors de secundària.

MÉS INFORMACIÓ DIVENDRES DEL DRET: http://ice.uab.cat/divendresdret/index.php

Comparteix: