Obrint armaris, espolsant estigmes i defensar el dret d’estimar-nos

La Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Treball, afers socials i Famílies de la Generalitat, ha celebrat les seves primeres jornades sota el títol ‘Les polítiques LGTBI al món local, articulacions i aliances’ adreçades al personal municipal i a les entitats LGTBI.

Cerdanyola del Vallès, com a municipi impulsor de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, va participar activament a les primeres jornades LGTBI, celebrades el divendres 27 de gener al Casal Pere Quart de Sabadell. Elvi Vila, regidora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI de Cerdanyola del Vallès va ser l’encarregada de presentar les jornades i donar la benvinguda a les persones participants, personal municipal i entitats LGTBI.

En la seva intervenció, Elvi Vila va destacar que ja són 18 els municipis els que conformen la Xarxa i més els que han expressat el seu desig de formar-hi part. Vila va recordar en el seu discurs de benvinguda que un tret identitari dels municipis integrants de la Xarxa és que «defensem la igualtat com a garant de la lliure expressió de la diversitat, perquè volem acabar amb tots els armaris, tant els materials, com els simbòlics». La regidora cerdanyolenca va tenir un especial agraïment al moviment LGTBIQ «per la seva valentia, per trencar estigmes, per denunciar injustícies i conquerir llibertats col·lectives».

La jornada va servir per a posar en comú, donar a conèixer i reflexionar vers les polítiques LGTBI en el món local. El primer bloc es va adreçar a la reflexió i difusió de les Polítiques LGTBI i els drets de la ciutadania mitjançant taules rodones i ponències. Per la tarda es va dur a terme un segon bloc amb la realització de diferents tallers simultanis. L’Ajuntament de Cerdanyola va ser l’encarregat, conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell, d’organitzar el taller ‘Més enllà de l’Assistencialisme: quin model de servei d’atenció a persones LGTBI volem?». El taller va estar organitzat per l’Associació Enruta’t.

Xarxa de Municipis

La Xarxa de Municipis LGTBI està formada en l’actualitat per 18 municipis, de les diverses demarcacions de Catalunya, i de diferents tipologies i nombre d’habitants. Divuit municipis que apleguen el 37% de la població de Catalunya; unes dades reveladores, si considerem que no fa ni un any del seu naixement. La Xarxa té com una de les seves finalitats principals la de fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere i la diversitat LGTBI de manera transversal en el marc de les polítiques públiques i els diversos àmbits de competència; cooperant en la realització de projectes innovadors, possibilitant l’intercanvi d’experiències i projectes de treball, afavorint l’intercanvi i els coneixements entre els governs locals, així com, compartir actuacions i serveis com a model de bones pràctiques per a tots els municipis integrants de la Xarxa.

Programa Primeres Jornades de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya

Comparteix: