Stop Direccional: El Govern anteposa l’economia a la salut de les persones

Stop Direccional exposa que el tercer estudi de Can Planas presenta unes propostes continuistes que no solucionen el problema ambiental de l’abocador, critiquen el funcionament del Consell de Medi Ambient i lamenten la passivitat del Govern amb la salut de les persones.

stopabocadorsStop Direccional denuncia que el darrer estudi de Can Planas l’ha realitzat una empresa seleccionada a dit, està fet a mida i es basa en un “copia-i-pega” dels estudis anteriors, sense fer cap treball de camp i amb errors greus, com “dir que l’hidrogen és un gas que fa pudor”. Stop Direccional creu que l’estudi no s’hauria d’haver fet, ja que no aporta res de nou i a més, tal com deia Jorge Haro, “es fica on no li criden: valorar les possibilitats econòmiques, en teoria l’estudi ha de valorar la millor solució no el seu preu”. Haro no veia lògic que el Govern que va entrar en 2015 encarregui un estudi per dir que tenien raó el que deien els governs anteriors mentre ells estaven en contra “si això és així, haurien de dimitir, ja que han estat durant deu anys defensant a descontaminació total i ara que hi són al govern no ho poden fer”.

La salut de les persones no és prioritat per al Govern

Stop Direccional lamenta que el document descarti les solucions definitives perquè l’estudi diu que són “econòmicament inviables”, fet que mostra que “per al Govern, la prioritat no és la salut de les persones, sinó l’economia”, i es pregunta: “quin preu té una vida humana”? Segons els activistes, el document parteix del fet que el cost d’una vida és zero.

La plataforma va aprofitar aquest estudi per recordar, tal com diu, que l’Ajuntament té responsabilitats de protecció ambiental de l’entorn, i considera greu que “seguint aquesta màxima, l’Ajuntament continuï sense senyalitzar el perímetre de l’Abocador Elena”, un abocador que desprèn gasos tòxics sense control i que afecta directament a la ciutadania que transita la zona sense cap tipus de coneixement.

La plataforma també denuncia que el Govern no està fent res per evitar la connexió entre l’abocador Elena i la xarxa pública de clavegueram, però on poden passar lixiviats que, segons diu el nou estudi, continuen amb una tendència continuada de tòxics, com amoni, metalls d’alumini, ferro, clorurs, sodi, potassi,… en els lixiviats.

Propostes realitzades per anònims

La plataforma denuncia que les propostes que presenta el tercer estudi estan redactades per quatre persones, tres de les quals són anònimes. Aquestes propostes són les mateixes que havien abans d’encarregar l’estudi: segellat tricapa impermeable per evitar que entri l’aigua i reactivi els químics de l’interior i una barrera hidràulica amb cinc pous amb bombes per extraure lixiviats. La plataforma denuncia que això només amaga el problema i no el soluciona i que, a més, sospita que el manteniment de les bombes brillarà per la seva absència.

Jorge Haro, en la seva valoració de la xerrada amb Fernando Palacios i Santi Vilanova, va recordar que hi havia propostes per descontaminar Can Planas sense cap risc per la salut de les persones, tal com s’ha fet en molts indrets del món.

Cal un nou estudi: el dels responsables

Stop Direccional ho té clar: si que fa falta un estudi, un estudi que posi sobre la taula tots els noms de persones, polítics i empreses responsables de la contaminació de Can Planas, ja que fins avui “ningú ha fet cap estudi d’això, que realment seria interessant”. Un cop trobats tots els responsables amb noms i cognoms aquests, segons la plataforma, “haurien de pagar, com a mínim, amb el seu patrimoni pels danys causats”. La plataforma denuncia que cap partit polític del govern ha fet res per aixecar les catifes i perseguir als responsables.

Consell de Medi Ambient

Stop Direccional va recordar que, malgrat haver-ho demanat durant mesos, no va assistir al Consell de Medi Ambient perquè la normativa de l’Ajuntament només l’ha invitat amb dret a veu, però no a vot. En aquest sentit, Stop Direccional denuncia aquestes restriccions i diu que “és lamentable que el Govern prohibeixi actuar de ple dret al Consell a qualsevol persona que, a títol individual, estigui interessada a participar-hi i li obligui a pertànyer a una associació legalitzada, retallant així el dret de participació ciutadana.

En aquest sentit Albert Lázaro es mostrava sorprès, ja que “els mateixos que avui diuen això (Compromís i ERC) havien estat a la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors i sempre s’havien negat a constituir-se com a entitat formalment per assistir als Consells. Malgrat tot, la plataforma – ja desapareguda – va participar en els consells amb veu i vot. “El que ens permetia abans Morral i Carmona ara ens ho estan impedint”. A més a més, Stop Direccional creu que els Consells són “un brindis al Sol”, ja que no són vinculants “en el sentit que el que es vota allà no pot anar a ple”, deia Lázaro.

Demanen parlar amb els partits polítics

Stop Direccional va tornar a demanar, per segon cop, que els partits polítics amb representació al plenari a reunir-se amb la plataforma per tal de conèixer de primera mà i fer públiques les opinions i intencions futures de cadascú. També, va anunciar que treballaria en crear una taula de debat per tractar la problemàtica dels abocadors.

Comparteix: