Expressa’t: Carta oberta a l’equip de govern

És ben conegut, des de fa anys (2004), el problema de salut que suposa la presència dels abocadors tòxics als terrens destinats al Centre Direccional. Perquè segons estudis epidemiològics, parlar de medi ambient i contaminació és parlar de salut. Investigadors afirmen que 75-80% dels càncers estan relacionats amb factors ambientals potencialment evitables.

Un estudi aparegut el 2013 a la revista “Environtment Intenational”, després de 8 anys de recerca en més de 250 indrets contaminats amb substàncies com les que trobem a Can Planas i altres abocadors, conclou que en un radi de 5 quilòmetres al volant de l’existència de tòxics i cancerígens es detecta un excés de mortalitat per càncer que segons l’òrgan afectat pot arribar fins al 70% per sobre l’estadística d’altres indrets. La seva resolució tècnica i econòmica no està a l’abast de l’Ajuntament. L’Ajuntament ha de ser corriol per on circuli l’exigència ciutadana per a una sana recuperació del dret a tenir un entorn lliure de contaminants. Perquè els mitjans tècnics i econòmics per això són en unes instàncies per damunt vostre.

La ciutadania enquadra entitats i grups de pressió/opinió ja fa anys que ho està reclamant. Per ara, els successius equips de govern han estat de part dels infractors. Jo dono per suposat que vosaltres també voleu el mateix que nosaltres, la ciutadania. Ara bé, més aviat malament, després de més d’un any al govern no doneu símptomes que aquest afer us suposi cap prioritat, ans al contrari. Si és que creieu que altres temes municipals tenen prioritat, digueu quins són i us jutjarem. Si és que no us veieu amb cor i aptitud per afrontar aquest afer, el més apropiat és que ho digueu i ens convoqueu (a la ciutadania) perquè tots plegats mirem per on anar. Jo m’ofereixo per posar els meus limitats coneixements, com a químic, per al bon fi d’aquest afer. No vull ser retribuït. Acabaré com en temps de Franco: “Espero de la vostra alta autoritat i benvolença que us digneu contestar i que el bon sentit us il·lumini per molts anys”.

Rober Caballé – Ciutadà de Cerdanyola.

Comparteix: