Podem, C’s, PSC, JSC, Bloc i ERC valoren el primer any de Compromís al capdavant del govern

Després d’un any des de l’inici del “mandat del canvi”, un partit del govern (ERC), dos grups polítics de l’oposició (PSC i Ciutadans), els grups sense representació al consistori (Podem i Bloc per Cerdanyola) i les JSC valoren la feina feta pel Govern de Cerdanyola amb Compromís al capdavant de la ciutat.

Podem: Inactivitat i manca de propostes concretes en temes cabdals per a la ciutat.
Podem felicita al govern per haver pres mesures per afrontar alguns abusos que hem patit (en relació a la FCH i a la UAB), alhora que critica la continuïat certes males pràctiques del passat, i la inactivitat i indecisió en alguns temes. Comunicat:
Podem Cerdanyola abordem la valoració d’aquest primer any del govern, sent conscients de la dificultat que implica que aquest govern no hagi tingut una majoria estable durant els primers deu mesos, i amb una perspectiva crítica, donada la incorporació de CDC al govern. En l’acció d’aquest govern observem mesures positives i d’altres negatives, però sobre tot, una important dosi d’indecisió i dubtes sobre el camí a prendre. Hi ha hagut una sensació generalitzada en la ciutadania de que, de fet, no hi ha hagut govern durant molt de temps.

En la banda de les coses positives constatem que aquest govern ha pres mesures per afrontar alguns abusos que hem patit, com són l’iniciar un procediment sancionador contra la Federació Catalana d’Handbol per la seva gestió del PEM Guiera, i el deixar de pagar-li a la UAB una deixalleria a canvi de res. També podem observar que Cerdanyola és avui una ciutat més compromesa amb la lluita contra l’homofòbia o que s’ha organitzat la festa major des de l’Ajuntament i la societat i no des d’una empresa privada. També hi ha hagut una revisió tímida de l’IBI, i pot ser hi hagi altres coses que desconeixem.
En la banda de les coses negatives podem observar com han continuat certes males pràctiques del passat, i la podemcerdanyolainactivitat i indecisió en alguns temes. Observem que l’urbanisme de la ciutat segueix funcionant al dictat d’interessos privats i d’esquenes als ciutadans. A Cerdanyola continuen funcionant activitats sense llicència mediambiental, per tant contaminants o molestes pels veïns, sense que l’Ajuntament prengui mesures. Lamentem la contractació de càrrecs de confiança en base a interessos de partit aliens als de la ciutat que, en el cas de serveis econòmics, han contribuït a empitjorar la gestió dels problemes heretats. Constatem que, contràriament al promès, s’ha augmentat la despesa política del Govern, limitant en canvi, les remuneracions a l’oposició. Hem observat un problema de mala gestió i contradiccions constants en la manera d’afrontar la situació de Cerdanyola Aparca, del servei de neteja de les instal·lacions municipals i del PEM Guiera.
Hem pogut veure com es rescindien contractes per tornar-los a licitar al cap de poc temps, hem vist com CLECE ha tingut el contracte caducat durant mesos sense que s’avanci en la municipalització del servei, per acabar prorrogant-lo  a la mateixa empresa per un altre any. En el cas de Cerdanyola Aparca hi ha hagut una nova injecció de diners en una empresa que el propi Govern considera en fallida i que ens sembla molt discutible, fins i tot en termes legals. La solució adoptada davant la intervenció del PEM Guiera s’ha fet esperar més d’un any sense cap justificació, per acabar adoptant mesures d’urgència i molt provisionals que mostren una gestió molt poc acurada com demostra el fet de dividir el servei en cinc contractes diferents per treure’ls a concurs a corre cuita. Aquesta mena de pràctiques havien estat molt criticades pels que ara ens governen, quan formaven part de l’oposició. A tot això cal afegir una manca de transparència i participació molt preocupant que, lluny de millorar els governs anteriors, ha fet tot el contrari.
Finalment observem una preocupant inactivitat i manca de propostes concretes en temes cabdals per a la ciutat que, en alguns casos, fins i tot mostren posicionaments diferenciats entre els propis membres del Govern. No hi ha ni pla ni calendari que estableixi la municipalització de serveis, no hi ha cap proposta al voltant d’auditar el deute municipal ni, molt menys, impugnar o deixar de pagar cap préstec. No hi ha cap proposta ni sobre la solució del problema dels abocadors ni sobre tota la problemàtica del Centre Direccional. No s’ha produït el relleu del Director del Consorci, no s’ha fet res per recuperar les competències del planejament, no s’ha paralitzat el desenvolupament del Centre Direccional. Tot això ha anat acompanyat d’un obscurantisme i absència de participació ciutadana que continuen de l’etapa anterior.
A Cerdanyola avui, un any després de les eleccions municipals, no existeix ni tan sols el Consell de Territori i Medi Ambient, menys encara cap espai obert al debat i la participació ciutadana sobre el futur de la Plana del Castell i de Cerdanyola mateix. Tampoc hi ha cap pla de reactivació econòmica ni de lluita contra l’atur. En aquest sentit també observem que la no aprovació d’uns pressupostos per a l’exercici del 2015 ha estat una decisió errònia que fa perdre oportunitats a la ciutat, a més de comprometre la millora d’algunes instal·lacions municipals que ja fa temps requereixen d’actuacions. Algunes mesures, com el nou contracte per l’emissió dels plens, ens mostra que no hi ha una política d’afavorir l’economia local sinó tot el contrari. Tot i la rebaixa de l’IBI s’ha apujat de manera lineal la taxa de residus cosa que implica anar contra la progresivitat fiscal que voldríem. La tarifació social no s’ha millorat ni tampoc s’han ampliat els supòsits d’aplicació. No s’ha millorat l’aprofitament del patrimoni municipal i no hi ha cap política d’habitatge.
Podem Cerdanyola vàrem saludar amb molta alegria els vents de canvis que semblaven iniciar una nova etapa a Barcelona, Madrid, Ripollet o Cerdanyola. Malauradament Cerdanyola no forma part, fins ara, d’aquesta onada dels ajuntaments del canvi, i ens reafirmem en que els canvis no podran mai esdevenir de la mà de la dreta catalana, CDC o com s’anomenin en endavant.
Esperem que el Govern de Cerdanyola sigui capaç de començar a afrontar de veritat els reptes que afecten a la gent humil de la vila en els tres anys vinents, i que es rectifiquin els errors comesos .

 Ciutadans: “lo que tanto prometieron en campaña electoral municipal se ha diluido”

El grup de Ciutadans també valora el primer any de mandat en la mateixa línia que els grups de l’oposició, denunciant que totes les promeses que van fer en campanya s’ham diluït i que hi ha massa contradiccions. Comunicat:

Laura Casado

Laura Casado

Más de 365 dias lleva el Gobierno de Compromís al frente del consistorio, pero a juzgar por sus actuaciones, o mejor dicho sus omisiones, parece que tan solo llevasen una semana de legislatura. Lo que tanto prometieron en campaña electoral municipal se ha diluido como un azucarillo, y sus hechos hablan por si solos contradiciendo lo que tanto reivindicaron cuando estaban en la oposición.

Desde su entrada en el gobierno no han puesto en marcha ninguna medida eficaz para Cerdanyola y ni tan siquiera las mociones presentadas y aprobadas por otros grupos municipales se han ejecutado. Entre otras, las que este grupo presentó en relación a la creación de una mesa de trabajo por la transparencia y contra la corrupción, protocolo contra el acoso escolar o la creación de un Consell para la diversidad funcional solo han llegado al cajón del olvido, a pesar de que fueron aprobadas.
La opinión popular afirma que este gobierno es “un gobierno de fachada“, porque lo más activo que hay es la fachada del Ayuntamiento, donde se colocan pancartas en apoyo o repulsa de una u otra causa, o se bajan banderas, pero nada más. Las cuestiones realmente importantes para la ciudad siguen enquistadas y sin solución a la vista: Cerdanyola Aparca, PEM Guiera, vertederos….o sin llegar a temas tan complicados, llevar a cabo algunas medidas sencillas y de fácil adopción que pudieran facilitar la vida de personas con disfunciones, brillan por su ausencia. El transporte urbano e interurbano es otra de las asignaturas pendientes. Ni tan siquiera con la entrada de otros partidos en el gobierno,  hace unos pocos meses, se ve algún tipo de avance o mejora.
Quedan todavia 3 años de legislatura, y lo que exigimos como ciudadanos de este municipio, y deseamos es que el gobierno comience de una vez a trabajar adoptando medidas y soluciones para los problemas reales y cotidianos de nuestra ciudad, sin esperar al último año de legislatura para empezar a “ponerse las pilas”.

PSC: “Després d’un any no s’ha complert amb cap de les promeses que es van fer”

El PSC Cerdanyola valora de manera negativa el primer any de mandat de Carles Escolà, un any on, segons el grup liderat per Carme Carmona, no s’ha complert amb cap de les promeses que es van fer. El PSC també critica el pacte amb la dreta de les retallades, que el govern no s’hagi abaixat el sou, la contractació de més càrrecs de confiança i l’empitjorament de serveis. “El populisme irresponsable del senyor Escolà l’estem pagant els ciutadans i les ciutadanes”, denuncien des del PSC, com a preàmbul de dotze punts que, segons ells, resumeixen el primer any de mandat:

  1. pscEn les contractacions de l’Ajuntament han prioritzat empreses de fora, deixant sense feina a empreses de Cerdanyola i, per tant, treballadors i treballadores de la nostra ciutat.

  2. Ni han reclamat l’Hospital Ernest Lluch ni han demanat que es restitueixi el servei de pediatria al CAP de la Farigola. Per cert, avui governen amb el partit de les retallades sanitàries.

  3. Han parlat més de “banderes” que dels problemes reals de la ciutadania. Potser és que no saben resoldre’ls.

  4. S’han oblidat totalment del barri de Cerdanyola 2000. I les places d’Andorra i Empordà? On estan les millores?

  5. No han reforçat el servei de transport urbà a l’Hospital Parc Taulí per desídia. El govern anterior havia posat les bases i era una reivindicació històrica de la gent gran de Cerdanyola.

  6. Seguim sense les millores al cementiri i sense tanatori pels nostres veïns i veïnes.

  7. Estan en risc el servei del Parc Esportiu Municipal Guiera i, el que és pitjor, els 47 treballadors/es que es poden quedar sense feina.

  8. No han fet cap inversió, i les que teníem projectades com ara les “boines” de les pistes de Fontetes o la de la llera del RIU SEC, les han deixat perdre.

  9. No han municipalitzat ni la neteja, ni la jardineria, ni les escoles bressol.

  10. La continuïtat dels pàrquings municipals s’ha posat en risc, amb el greuge que això implicaria pel comerç del centre i els propietaris.

  11. No han estat capaços de garantir l’estabilitat del govern ni d’aprovar els pressupostos durant aquest any de mandat.

JSC: “ha estat un any de paraules incomplides, començant per càrrecs de confiança i sous”.

La JSC Cerdanyola valora el primer any de govern (CxC-CUP-ERC-CDC) de forma negativa en el seu global, a causa de les següents decisions preses:
Si bé a l’àmbit LGTBIQ l’ajuntament ha pres accions positives per encetar el procés d’igualtat al municipi, val a dir que moltes d’elles no són realment eficaces. Pensem que no només cal visibilitzar, sinó que també cal ensenyar i educar. Són aquests motius els que ens van fer prendre la decisió de fer una xerrada-debat apolítica sobre temes LGTB, que l’ajuntament sabia que es faria, però que no va voler difondre per raons que encara desconeixem.

Imatge: Facebook JSC Cerdanyola

Imatge: Facebook JSC Cerdanyola

També cal afegir la seva hipocresia, aquest any ha estat un any de paraules incomplides, començant per càrrecs de confiança i sous. En el cas dels càrrecs de confiança, que nosaltres no critiquem que en puguin tenir, han faltat per doble a la seva paraula, per una banda en tenen, tot i que prometien suprimir-los, i per l’altra les persones designades són antics càrrecs públics de la CUP (alcalde i regidor del Figaró i Sant Celoni respectivament) que actualment cobren un sou que ronda els 3.750 euros mensuals bruts cadascun.
En el cas dels sous, les retribucions als regidors del govern a temps complet han augmentat en global, això fa que la despesa de l’ajuntament augmenti, contradient la idea inicial d’abaixar els sous. Com a exemple, l’alcalde actualment cobra igual que l’anterior.

Una frase molt il·lustrativa de l’acció de l’actual govern, la va pronunciar el regidor Daniel Mallén (ERC) al ple d’abril. Literalment va justificar l’incompliment sistemàtic dels seus programes en aquesta i altres matèries amb aquesta frase: “A la política estem per contradir-nos”.

Així mateix, va argumentar el seu pacte amb CDC, contrari a la seva ideologia, dient que “la política és com un matrimoni, et cases, et divorcies,…..”

També va convidar als regidors interessats en les dades que falten dels sous i les dietes del govern a “buscar-los a Google”, quan es va demanar per què no estaven a la web de l’ajuntament.

Una altra mancança relacionada amb la transparència, és la irònica falta de coneixement de l’alcalde sobre el que cobra per assistir als plens de l’AMB.

Per altra banda, ens avergonyim de que tot i haver-se aprovat un pla contra la violència heteropatriarcal a les festes majors, l’ajuntament i la comissió van tolerar que a un concurs de rapers es fessin ús de paraules i faltes de respecte contra diversos col·lectius.

Per acabar-ho d’adobar, l’actual govern entén que “municipalitzar” el poliesportiu Guiera, és externalitzar la seva gestió en 5 empreses privades diferents, encara que ells diguin que això no és una externalització.

Aquestes accions fan que el municipi vagi cap a una deriva completament caòtica, i que els joves de la ciutat vegin reduïdes les seves oportunitats d’oci, integració, conscienciació, etc.

Bloc Cerdanyola: “… i tot segueix igual”

Bloc per Cerdanyola també ha lamentat que “la realitat és força diferent” als discursos que deien abans de les municipals. A continuació, reproduïm íntegrament la seva valoració.

Fa pocs dies s’ha complert un any des que l’Ajuntament de Cerdanyola va canviar de govern, i que si havíem de fer cas al que els discursos deien, havia de servir per donar impuls a la ciutat i col·locar-la al lloc on es mereix. Ja abans de les eleccions municipals, des del Bloc no ens vam cansar de repetir que venien uns anys en que calia ser agosarats, valents, honestos i sobretot ser capaços d’arribar a acords de ciutat amb la majoria més àmplia possible a la vegada que buscar la complicitat de la ciutadania. Mesos després però, la realitat és força diferent.

11260524_1643944315835130_1060621410234525373_n

Imatge: Facebook Bloc Cerdanyoa

Des del Bloc entenem que des del govern es llencin titulars, però creiem que la realitat és força diferent, se’ns ven un ajuntament més obert a la ciutadania quan la realitat és que menteix, donant un nou significat al concepte de participació ciutadana en tots els àmbits de decisió política, com ara el pressupost municipal negant-ne la participació mitjançant els pressupostos participatius, o el concepte de consens davant els grans problemes, l’incompliment del programa electoral amb el que es van presentar a les darreres eleccions municipals ha estat pràcticament total; i els primers incompliments per part del govern ampliat han arribat als dos mesos.

Els problemes de Cerdanyola segueixen sense solució, el futur del Guiera n’és l’exemple més recent, l’atenció a les persones que més ho necessiten especialment aquells més vulnerables com són els infants, el manteniment de l’espai públic segueix sense solució, especialment a aquells barris més allunyats del centre de la ciutat, cal un projecte seriós per tal d’impulsar els polígons industrials de la ciutat, una aposta decidida per acostar la Universitat Autònoma a Cerdanyola d’una vegada per totes, un pla d’impuls al comerç… en definitiva començar a apostar pel model Cerdanyola.

Quan fa un any demanàvem a tots els partits que fessin públic com i quan pensaven aplicar el seu programa electoral, era per tal de poder valorar de forma inequívoca el compliment o no dels compromisos, i la realitat és que un any després seguim sense saber quin és el model de ciutat que vol el govern, sense tenir un pla d’equipaments, deixant que el patrimoni de la ciutat es vagi degenerant, sense donar resposta al dia adia dels ciutadans, incomplint de forma reiterada allò que el plenari aprova, fins i tot allò a que ells es comprometen i que fa uns mesos exigien a altres forces polítiques.

Des del Bloc sempre hem dit i defensat que la crítica ha d’anar acompanyada de propostes, i així ho hem fet durant aquests mesos, intentant aportar allò que tenim treballat i que creiem que és bo per la ciutat. Tant de bo d’aquí un any, haguem de recular i felicitar a l’equip de govern de la ciutat per la tasca feta. Però mentrestant,demanem als partits del govern que compleixin tots i cadascun dels compromisos que fa uns mesos van adquirir, i a l’oposició que en fiscalitzi el seu compliment. Ja hem perdut un any, Cerdanyola no es pot permetre perdre’n un segon.

ERC: “El primer any de mandat hapermès donar forma a un nou govern que té per endavant el repte de donar-li la volta a la ciutat”

Les eleccions municipals de fa un any van canviar un escenari que diversos partits hem treballat per aprofitar. Esquerra defensava el relleu al govern municipal i tan bon punt vam conèixer els resultats electorals vam començar a treballar-hi.

ercPerò el “canvi” per sí mateix no és preferible sinó suposa “millora”. L’administració posa a prova als gestors polítics i ben aviat et mostra quin és el terreny de joc. En el cas que ens ocupa, en tot moment hem tingut clar que sense un mínim consens de partida i compromisos ferms, poca cosa podria portar a terme el nou govern. Lamentablement, l’ampliació del govern municipal ha estat un procés massa llarg i caldrà treballar molt per minimitzar-ne les conseqüències.

El nou govern municipal és un artefacte relativament nou i que encara es troba en període de rodatge. Hi ha el programa i la il·lusió per governar la ciutat. Amb això hauria de ser suficient per que els tres partits que formem el govern siguem rigorosos amb el treball que la ciutadania ens ha encarregat i fem per apuntalar les nostres relacions per maximitzar l’estabilitat.

Per oferir una bona gestió als ciutadans, és fonamental garantir l’estabilitat i treballar per la bona salut de l’acord. Aquesta necessitat ens ha de posar tots davant el mirall i hem de ser capaços de reconèixer amb honestedat quins són els límits per a la gestió d’un govern que és plural i s’articula al voltant d’una sèrie de mínims comuns denominadors.

Al mandat li ha costat arrencar i el govern ha de treballar a marxes forçades per entomar problemes que els anteriors governs no han pogut resoldre. Per ordre d’urgència s’han abordat qüestions com l’assegurament del servei del PEM Guiera, el procés de dissolució de Cerdanyola Aparca SL o la reestructuració de serveis públics a partir de formes més eficients de gestió.

Tot això sense perdre de vista batalles de fons que determinaran en gran manera quina serà la ciutat del futur. La primera, fer tot el possible per apuntalar un model econòmic que generi ocupació real i de qualitat per tal de començar a pal·liar els efectes de la crisi econòmica sobre les famílies.

La segona és ser capaços de negociar cara a cara amb la Generalitat de Catalunya el futur del Centre Direccional i evitar els riscos que es deriven del finançament d’un consorci urbanístic sota sospita. De carpetes com aquestes n’hi ha unes quantes i més enllà de la gestió diària de la realitat, hem de ser capaços d’aixecar la mirada i dirigir Cerdanyola cap a un port més segur.

Queden menys de tres anys per endavant i cal demostrar-li als ciutadans que som capaços d’aprofitar el temps que ens queda. Tornar endarrere no ha de ser una opció i malauradament el temps passa molt ràpid. El primer any de mandat ha donat pel que ha donat a efectes pràctics però ha permès donar forma a un nou govern que té per endavant el repte de donar-li la volta a la ciutat aprofitant les noves oportunitats i deixant enrere els vicis del passat.

Comparteix: