Compromís valora positivament el primer any de mandat

Compromís valora positivament el primer any de mandat, un any on malgrat les dificultats trobades durant el camí, “s’han inciat canvis” que van agafar més velocitat arran l’ampliació del Govern.

Fa un any que Compromís va assumir la tasca de liderar el govern de la ciutat en un escenari molt complex de gestionar, amb un total de set grups amb representació al plenari. Compromís va veure aquest escenari com una oportunitat per començar a canviar les coses des del món local i van voler aprofitar-la aconseguint primer el suport del plenari per investir a Carles Escolà com alcalde i després estabilitat amb l’entrada al govern de CiU i ERC. Segons Carles Escolà, “altres en la mateixa situació hauria mirat a altre costat i hauríem abocat la ciutat a quatre anys més de govern del PSC, força política responsable de la situació actual de la ciutat“.

Un any carregat de dificultats per entomar els canvis

Compromís valora molt positivament aquest primer any de mandat, “entenent les dificultats que s’han trobat“, deia Escolà, que escanejava l’actualitat política com “una nova cultura política que obliga a generar grans consensos amb més de dos partits”.

Aquest any de mandat ha servit a l’equip d’Escolà per aprendre “fent camí”, un camí que volen continuar per fer possible el canvi que va demanar la ciutadania en les darreres eleccions municipals i que va aconseguir estabilitat gràcies a un gran pacte de govern que té les seves bases en un acord programàtic que “no es limita a un repartiment de carteres, sinó que és fruit de mesos de treball conjunt posant en comú diferents programes (…) on els eixos programàtics bàsics de Compromís han estat recollits (…) juntament amb bona part del que plantejaven els altres partits”, aclarava la portaveu de CxC, Gemma Jaumandreu, que terminava de descriure l’acord programàtic com “una eina per tirar endavant unes polítiques en la línia del que ha votat molta gent en el poble (…) i que ara, des de Compromís, se seguirà amb lupa”.

Segons CxC, gràcies a l’ampliació de Govern s’ha ampliat la capacitat d’acció i la possibilitat d’entomar amb més força polítiques de participació real amb la ciutadania, lluitar contra la pobresa energètica, resoldre problemes d’habitatge o entomar els grans problemes de ciutat.

Els tres eixos més importants

Segons Carles Escolà, el Govern destaca tres eixos que consideren rellevants. Primer: “un canvi efectiu en la forma de fer política, amb un govern que té una praxi molt més propera a la ciutadania i al conjunt de la plantilla municipal (…) i un govern més transparent amb l’oposició”. Segon: “posar a l’agenda política de la ciutat conceptes polítics com la fiscalitat progressiva i justa, polítiques LGTBI, el Centre Direccional o les Municipalitzacions”. Tercer: “hem entomat problemes greus que hem heretat del passat, com els aparcaments soterrats, la situació de les empreses municipals Cerdanyola Aparca i Cerdanyola Promocions, la situació del PEM Guiera, el deute del Centre Direccional, la relació amb l’AMB de Bellaterra o la problemàtica dels abocadors (…). Tots aquests són problemes que encara no tenim resolts però estan en procés”, deia Escolà, que tancava l’apartat dient “si féssim un llistat d’accions concretes del Govern no acabarien mai”.

Les dificultats burocràtiques

Assumint el Govern Municipal, Jaumandreu assegurava que Compromís ha pogut “entendre coses de les quals fins aquest moment no n’eren conscients, com la lentitud de la tramitació de projectes, l’hostilitat de lleis d’àmbits superiors que impedeixen tirar endavant determinades línies,…”. En aquest sentit, Jaumandreu remarcava una “situació sorprenent”, com que “volem fer polítiques d’habitatge però ens vam trobar que la ciutat no té oficina d’habitatge”. Ara mateix és difícil crear-la, ja que les lleis d’àmbit superior impossibilita la contractació, però el govern està treballant “a contracorrent” per aconseguir un escenari més favorable.

Quant a les municipalitzacions passa el mateix. Segons Escolà, “tenim una legislació que està pensada per actuar en sentit contrari i s’ha de fer un esforç molt més gran per nadar en el sentit que nosaltres considerem just”.

Generació de grans consensos per resoldre la problemàtica dels abocadors

Segons Escolà, el nou Govern ha trencat els consensos institucionals que hi havia hagut fins ara. Quan Compromís va començar a governar es va trobar sobre la taula solucions pels abocadors que estaven a punt de posar-se en marxa, solucions que “es consideraven definitives i anteposaven interessos urbanístics a la salut pública”, deia Escolà, que es mostrava satisfet per haver trencat aquests consensos i haver iniciat el camí per trobar noves solucions en les quals diuen estar treballant i arribant a nous consensos amb col·lectius de la ciutat i amb l’AMB (ara governada per Barcelona en Comú), que “fins ara no hi havia qüestionat res del que hi havia sobre la taula i ara ha acceptat que les solucions que havien proposades (posar una barrera i construir al costat) no eren les millors”.

Comparteix: