Les peces petites d’Uralita es poden portar a la deixalleria seguint les precaucions adients

Des de l’any 2002 està prohibida la fabricació, comercialització i instal·lació de fibrociment. Les noves plaques de fibrociment sense amiant porten gravades les sigles NT en un costat.

Llibret_amiantL’amiant, per les seves propietats i baix cost, ha estat un dels materials més usats durant el darrer segle en els sectors industrial, de la construcció i domèstic. El seu llegat arriba fins a l’actualitat i encara són molts els edificis (públics i particulars) que contenen amiant en algun dels seus elements, la majoria dels casos en forma de fibrociment, una barreja de ciment pòrtland i amiant coneguda popularment com uralita.

Davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació que fan referència a l’existència de fibrociment en alguns centres escolars de la comarca, l’Ajuntament de Cerdanyola comparteix la preocupació tot i que mentre es donin les condicions actuals no existeix perill. Per això, l’Ajuntament vol tranquil·litzar a la població i recordar que si el fibrociment està en bon estat no és perillós per a la salut, només ho és en el cas que es trenqui, es desgasti o es manipuli indegudament.

Quan les peces de fibrociment són de grans dimensions i s’han de desmuntar o desmantellar per treure-les, ha de ser una empresa especialitzada inscrita en el Registre d’empreses amb Risc d’Amiant (RERA) del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya (http://bit.ly/RegistreRERA).

En canvi, si es tracta d’una peça petita la podem portar a la deixalleria seguint les següents precaucions:

· No trencar, tallar ni foradar mai el materials
· Evitar manipular el material en presència d’altres persones
· Utilitzar guants i mascareta d’un sol ús i llançar-ho quan haguem acabat la feina. La deixalleria disposa d’aquest material.
· Mullar el material per evitar que es desprenguin fibres
· Embolicar el residu amb film transparent o col·locar-lo dins unes bosses especials que es proporcionen a la deixalleria
· Rentar la roba que haguem fet servir sense espolsa-la ni barrejar-la amb d’altra
· Netejar la zona afectada amb un pal de fregar humit.
· Dutxar-se una vegada acabada la feina.
· Portar el fibrociment amb amiant a la deixalleria.

Des de l’any 2008, la Deixalleria Municipal de Cerdanyola del Vallès disposa d’un punt de recollida de material d’amiant procedent d’operacions senzilles que no requereixin desmuntatge, ni manipular de la peça i mai material trencat.

Deixalleria Municipal de Cerdanyola
Carretera de Sant Cugat km 2,2
Tel. 936 917 442
Horari: dilluns de 16:30h a 19:30h / de dimarts a divendres de 10h a 14h i de 16:30h a 19:30h / dissabtes de juliol i agost de 9:30h a 13:30h; durant la resta de l’any l’horari dels dissabtes és de 10h a 13h i de 16:30h a 19:30h.

Comparteix: